Skořice patří mezi nejvýznamnější léky Ájurvédy a rozhodně by neměla chybět ve vaší kuchyni, stejně jako v domácí přírodní lékarničce.
Skořice je používána a velmi ceněna jak v ájurvédě, tak i v čínské medicíně. První záznamy o použití skořice jako léku se datují z období 2700 let před Kristem. V 1. století n. l. v Římě byla dokonce 15 krát dražší než stříbro.
V současné době existuje více než 250 druhu skořicovníků. Pod pojmem „pravá skořice“ by jste měli hledat druhy tropických stromů: Skořice ceylonská (Cinnamomum zeylanicum) nebo Skořice pravá (Cinnamomum Verum), které původem pochází ze Srí Lanky nebo z Indie. K léčebným účelům se používá vnitřní kůra z větví stromů. Ty se očistí, podélně nařežou a suší do plátů, ruliček (quills), anebo se pomelou na skořicový prášek. Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) pochází z Číny a Japonska a je používán hlavně jako koření. Druhy „pravé“ skořice mají ve srovnání se Skořicovníkem čínským jemnější příjemnou chuť, a co je podstatné, obsahují minimum kumarinu (látky, která může při dlouhodobém užívání vysokých dávek negativně působit na játra).
Ecce Vita Vám přináší Skořici pravou z nasušené kůry a v bio kvalitě, kterou můžete podle přírodní medicíny využít například takto:
Někteří jedinci můžou být na skořici citlivější. A jako se vším platí: všeho s mírou.
Pokud rádi pečete, můžete vyzkoušet tento vynikající recept na jablečný koláč:
Tento jablečný koláč je celozrnný, a zjistíte, že se připraví snáze a má křupavější krustu než z bílé mouky.
6–8 porcí:
Předehřejte troubu na 180° C. Rozšlehejte mouku, ovesné vločky, cukr a sůl ve velké míse. Přidejte olej a dobře promíchejte. Přidejte vodu a míchejte až se vše promíchá. Jednou nebo dvakrát prohněte směs. Přidejte trochu vody, v případě potřeby. Rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte dvě placky. Nechejte vychladit. Smíchejte jablka s hnědým cukrem, moukou a skořicí. Pomoučte pracovní plochu,váleček a těsto, jednu placku na 30 cm velkou a umístěte do 20 cm talíře. Možná zjistíte, že jednodušší je rozdělat placku na čtvrtiny, a pak ji vytvarujte na placku na talíři. Přidejte jablka. Druhou stejně velkou placku dejte na jablka rozložené na spodní placce. Utěsněte okraje a vytvořte do horní placky tři nebo čtyři větrací otvory, aby pára mohla unikat a nepoškodila krustu. Umístěte jablečný koláč do spodní části trouby a pečte 1 hodinu, až bude šťáva bublat a krusta se zbarví dozlatova.
Dobrou chuť! Pro další zdravé tipy a recepty sledujte náš blog, sociální sítě (facebook, instagram) a nezapomeňte odebírat náš pravidelný newsletter plný rad a výhodných akcí (přihlásit se můžete snadno pomocí ikony obálky nahoře na stránce). Přejeme Vám krásné a zdravé prázdniny!