Recept na indickou polévku ze žlutého hrachu Mung dal

Výborná hutná polévka, která vás v chladných zimních večerech zahřeje i zasytí.

Dal (také dhal) je národním jídlem Indie. Samotné slovo „dhal“ znamená luštěnina. Nejčastěji se podává jako polévka nebo také jako hutná kaše, ke které se hodí rýže. Na internetu najdete desítky receptů, společným rysem je však vždy voňavé koření. Na přípravu receptu budete potřebovat především římský kmín, koriandr a kurkumu

Náš recept jsme si připravili ze žlutého hrachu Mung dal, který je loupaný a tudíž se jedná o velmi dobře stravitelnou luštěninu.

příprava 10 min / vaření 35 min

4 porce

Ingredience

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžíce nasekaného zázvoru
  • 2 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžíce kurkumy
  • 0,8–1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 konzervy loupaných rajčat
  • 250 g žlutého hrachu Mung dal
  • 250 g batáty (není nutné)
  • 1,5 lžičky himálajské soli 
  • 2 hrsti špenátu (není nutné)
  • šťáva z ½-1 citrónu
  • 100–150 ml kokosového mléka (není nutné, ale krásně zjemní)

Podáváme: s limet­kou, chilli a čerstvým koriandrem

Postup

Připravíme si středně velký hrnec.

Na kokosovém oleji orestujeme kostičky cibule dozlatova, přidáme 2 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujeme další 2 minuty. Následně přidáme všechno koření, 2 lžíce kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžíci kurkumy. Promícháme se zeleninou.

Nyní přilijeme 600 ml vývaru, přisypeme kostičky batát, 250g hrachu, kostky loupaných rajčat, 1,5 lžičky soli, špetku pepře a přivedeme k varu. Poté vaříme dalších 25 minut pod pokličkou na mírném ohni. Průběžně přiléváme zbytek vývaru. 

Jakmile je hrách měkký, přidáme šťávu z citrónu, 2 hrsti špenátu a přilijeme cca 100 ml kokosového mléka. Případně dochutíme kořením či citrónovou šťávou. Vaříme další 2 minuty a následně můžeme podávat.

2019_01dhal_2807_koreni.jpg

Dobrou chuť!


Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na office@eccevi­ta.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita
 
Fotografie, návrh receptu: P&G Foodies.
 
 
 

Dotaz

Související produkty

Email pro obnovení hesla

Buďte přírodě o kousek blíže

Newslettery posíláme jednou týdně. Slibujeme, že se nejedná o žádný spam.
Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí, přečtěte si naše podmínky
zpracování osobních údajů.


Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod