Rozhovor: Jak na zdravá střeva?

Čtěte rozhovor o nejčastějších střevních potížích a jejich řešení se spolumajitelkou Ecce Vita, Ivetou Ječmík Skuherskou.

Protože jsme se poslední týdny hodně věnovali tématu „STŘEVA“, která jsou tak důležitá pro naše dobré zdraví, připravili jsme si pro vás rozhovor se spolumajitelkou Ecce Vita, Ivetou Ječmík Skuherskou.

1. Iveto, jak by jste jednoduše popsala funkci střev pro nás laiky?
Tak zjednodušeně můžeme říct, že v tenkém střevě probíhá vstřebávání živin z přijaté potravy a v tlustém střevě  zase zpětná absorbce tekutin, tvorba některých vitamínů zahuštění a vyloučení zbylého obsahu natráveniny. Tlusté střevo je také hlavním sídlem řady bakteríí, kterou nazýváme mikrobiota. Zde patří jak prospěšné tak i ty „špatné“ bakterie, které ovšem také potřebujeme. Co je důležité, mezi těmito bakteriemi musí být rovnováha. Střeva a celý trávicí systém oddělují vnější svět, kterým  je přijímána potrava, od toho našeho vnitřního, kam by se měly dostat jen tělu prospěšné živiny.

2. Jaké jsou nejčastější střevní obtíže? 
Mezi obtíže, se kterými jsme se asi všichni někdy setkali, patří plynatost, křeče, průjem nebo zácpa, možná i bolesti břicha. 

3. Jak tedy řešit tyto nejčastější problémy? Léky z lékáren nebo doplňky stravy?
Na to není jednoduchý recept. Také je důležité, jestli se příznaky opakují, nebo se vyskytly z nějaké určité příčiny, např. jsme se napili  nekvalitní vody někde na dovolené. U těch akutních pomůže například dieta, živočišné uhlí a dostatečná hydratace.

U těch opakovaných potíží je dobré zjistit, čím jsou způsobeny. Vždy je dobré  zajít k lékaři a prověřit, jestli nejde o závážnější problém. 

4. Často se dnes píše, že střeva ovlivňují naši psychiku. Jak můžou střeva ovlivnit psychiku? Co by jste doporučila, aby byla naše střeva, a tedy i psychika v pořádku?

Toto téma je trochu složitější. Pro jednoduchou představu, náš trávicí systém má svůj vlastní nervový systém, který obsahuje až sto milionů neuronů, což je zhruba jako mícha. Říká se mu enterická nervová soustva (ENS) nebo také „druhý mozek“. Je prokázáno neustálé propojení mozku se střevy, přičemž je velice zajímavé, že 90 % informací vede ze střev do mozku, avšak jen 10 % vede z mozku do střev. V současné době se čím dál více sleduje jak střeva přímo ovlivňují naše nálady, deprese, úzkosti a samozřejmě psychiku. Psychika a stres zpětně ovlivňují naše střeva. Právě narušení výše zmiňované rovnováhy mikrobioty může být důsledkem jak depresí, tak řady nemocí.

V ENS se nachází velké množství hormonů a neurotransmiterů, v podstatě všechny mozkové neurotransmitery. Všichni známe například hormon štěstí serotonin, který nám může krásně zlepšit (nebo i zhoršit) náladu. Víte, že téměř 90 % tohoto neurotransmiteru se nachází  v buňkách v našem gastrointestinálním traktu?

O střeva musíme opravdu velice dobře pečovat. Základem je „správná“ strava. „Správná“ strava znamená stravu s ohledem na individuální potřebu jedince. Neexistuje jeden jídelníček pro všechny. Je  důležité vnímat své tělo jak reaguje a zbytečně ho nedráždit. Tělo dává neustále signály když se mu něco nelíbí, jen to neumíme nebo lépe řečeno nemáme čas vnímat. Základem je pestrá strava, zelenina a ovoce barvy duhy, zelená listová zelenina, fermentované potraviny. Samozřejmě dostatek tekutin. Skvělé jsou i ryby, které nám dávají omega 3 mastné kyseliny. Je důležité mít dostatečný příjem potravy a vlákniny. Právě nerozpustná vláknina je potravou pro naši mikrobiotu. 

Naše střeva, kromě stravy, potřebují i správný životní styl, zejména bychom se měli snažit vyhnout dlouhotrvajícímu stresu, upravit si vztahy v rodině, mluvit pravdu, dostatečně spát, prostě být šťastní. Když jsme smutní a nešťastní, celý metabolismus se zpomalí a my netrávíme. Když jsme naštvaní a ve stresu, všechno se zase zrychlý a my nestíháme potravu rozložit a už vůbec ne vstřebat. Často jíme v běhu, rychle u oběda projedeme poštu, stihneme pár sms-ek, zkontrolujeme instagram a vlasně je nám jedno, co jíme. Při tom je tak důležité uvědomit si, co jíme. Trávení začíná už pohledem na jídlo.

5. Je tedy potřeba, aby člověk dbal na správnou stravu už od útlého věku a předešel tak problémům v budoucnu? 

Takto bych to zase nedramatizovala. Jako rodič bych měla dítě přirozeně vést k rozumným stravovacím návykům. Já jsem ale například vyrostla na kynutých knedlíkách což, ale neznamená, že je musím jíst celý život. Chci tím říct, že člověk se vyvíjí a každá doba přináší nové zkušenosti i možnosti. Je spousta veganů, kteří jsou nemocní a je spousta „všežravců“, kteří jsou zdraví jako řepa, což platí i opačně. Opět, každý z nás je výjímečný. Nesmíme zapomínat na genetiku, a pak na různé okolnosti, které nás v životě ovlivní. I cestování má velký vliv na náš gastrointestinální trakt. V exotických zemích můžeme potkat řadu pro nás nezámých bakterií. Časté a zbytečné užívání antibiotik zlikviduje kromě špatných bakterií bohužel  i ty dobré.

6. Vy jste obsolvovala Školu klinické naturopatie. Jak by tedy měl člověk postupovat z pohledu naturopata v případě, že má problém se střevy nebo s trávením?

Pokud se tedy nejedná o závažný problém, který vyžaduje lékařskou péči, doporučula bych vyhledat zkušeného odborníka a poradit se s ním. Je třeba synergicky pracovat na více úrovních, takže například takto:

  • Je třeba upravit jídelníček (často pomůže např. na měsíc vynechat nebo zredukovat cukr, mléčné produkty a lepek).
  • Je dobré udělat si testy potravinových intolerancí v co nejširším spektru a nevhodné potraviny rovněž na nějakou dobu (1–6 měsíců) vynechat. Tyto potraviny lze většinou pak zařadit zpět do jídelníčku.
  • Potraviny, na které máme prokázanou potravinovou alergii, bychom neměli konzumovat.
  • Vhodné je podpořit střeva a trávení. Výborný je L-glutamin, lékořice, byliny jako proskurník lékařský, hořec žlutý, aloe vera, fenykl, anýz a řada dalších látek jako například Quercetin, zinek. Letos na podzim jsme představili kúru na harmonizaci funkcí trávicího traktu, která vznikla ve spolupráci s Kateřinou Boesenberg BHSc., ND a dr. Davidem Frejem.
  • Vhodné jsou krátké půsty např. vynechám večeři a začínám obědem.
  • Při a po antibiotikách je vhodné užívat probiotika s prebiotiky, zařadit fermentované potraviny.

 

Děkujeme!


Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

 

Dotaz

  • Sdílet na facebooku

Související produkty

Email pro obnovení hesla

Buďte přírodě o kousek blíže

Newslettery posíláme jednou týdně. Slibujeme, že se nejedná o žádný spam.
Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí, přečtěte si naše podmínky
zpracování osobních údajů.

Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod

Přihlášení