Kičadi je velice známé ájurvédské, lehce stravitelné jídlo, které je vhodné při odlehčovací stravě v období detoxu. Dodá nejen energii, ale i potřebnou výživu. Pojďte jej s námi vyzkoušet.
+ čerstvý koriandr, strouhaný kokos, plátek limetky/citrónu
První si namočíme rýži na 10 minut. Pokud zvolíte loupané mungo fazole, ty není třeba namáčet, uvaří se rychle, stejně tak červená čočka.
Červenou čočku 2–3× propláchneme pod tekoucí vodou a přidáme k rýži, kterou si po 10 minutách scedíme. Zahřejeme si velkou pánev na středním plameni a přidáme máslo nebo ghí. Na rozehřáté máslo přidáme hořčičné semínka, římský kmín a kurkumu. Po malé chvilce začnou hořčičná semínka praskat, v té chvíli přidáme rýži s čočku. Dobře ale lehce promícháme a přidáme 4 šálky vody a přivedeme směs k varu.
Kičadi vaříme nejdříve 5 minut bez pokličky, pak na mírném ohni a pokličku necháme na půl pánve. Vaříme dokud rýže s čočkou nezměknou, bude to trvat necelých 10–15 minut. Podle potřeby můžeme do směsi dolévat vodu. Budete-li chtít spíše řidší konzistenci vodu během vaření určitě přidejte.
Kičadi během vaření nesolíme! Přidání soli
by mohlo způsobit ztuhnutí pokrmu. Pokud jste zvyklí sůl používat,
přidejte ji až na konec. Kičadi je opravdu lahodné právě se špetkou
himalájské soli, strouhaným kokosem, hrstí nasekaného čerstvého koriandru
a plátkem limetky nebo citrónu. Přidat můžete také trochu šťávy
z citrusu.
Během dne jezte misku kičadi po 3 hodinách společně se zázvorovým čajem nebo detoxikační vodou, která snižuje zahlenění a působí antibakteriálně ( povařte vodu 10 minut, přidejte 1–2 lžíčky limetkové šťávy a trochu mletého nebo čestvého zázvoru).
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat recepty: Šípková marmeláda se skořicí, Letní ovocné nanuky, Zdravá snídaně pro naše maminky