ŽIVOT V KONDICI | Štítná žláza

WEB_INTRO4

Polévka na podporu štítné žlázy

Máme pro vás další chutný recept pro podporu fuknce štítné žlázy, tvorbu hormonů a jejich konverze na aktivní formu T3

Strava se zaměřením na podporu funkce štítné žlázy, tvorbu hormonů a jejich konverze na aktivní formu T3

Recepty nejsou vhodné pro autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Pokud je hypofunkce způsobená jiným činitelem než nutričním nedostatkem, tak je důležité se zaměřit na primární příčinu.

stitna_zlaza.jpg

Předkrm – Polévka
Polévka s nudlemi z kořenové zeleniny, mungo fazolkami, řasy Wakame s praženými dýňovými semínky, para ořechy a lahůdkovým droždím.

Ingredience na polévku

  • 2 PL ghee
  • 1 cibule
  •  ½ pórku
  • ¾ hrníčku mungo fazolek (nejlépe přes noc namočit)
  • Hrst řas Wakame
  • 1,5 – 2 litry zeleninového/ma­sokostního vývaru
  • Koření: plátek čerstvého zázvoru, badyán, skořice celá, 2 bobkové listy, 4 hřebíčky
  • Mořská sůl

 

Ingredience na nudle

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/8 bulvy celeru
  • 1/8 dýně Hokaido

stitna_zlaza2.jpg

Zdobení

  • 2 hrsti dýňových semínek (nutné předem namočit)
  • Hrst para ořechů
  • 2 PL lahůdkové droždí
  • Mořská sůl

stitna_zlaza3.jpg


Postup

  1. Na ghee lehce restujeme cibulku a pórek. Když je cibulka zlatavá, tak přidáme koření a necháme provonět.
  2. Přidáme 1,5 – 2 litry vývaru, nabobtnané, opláchnuté mungo fazole a řasu Wakame. Vaříme přibližně 30–40 minut, dokud mungo fazolky nejsou pěkně měkké.
  3. Na přípravu nudlí potřebujeme buď spiralizér, speciální škrabku nebo struhadlo.
  4. Když jsou mungo fazole měkké, tak do polévky přidáme zeleninu a vaříme přibližně 5 minut, aby byla na zkus.
  5. Dýňová semínka a para ořechy rozkrájíme najemno a na pánvi restujeme dozlatova, tím, že jsou dýňová semínka aktivovaná, tak to chvíli trvá, než se vysuší. Restovaná semínka a ořechy si připravíme do mističky, kde je smícháme se solí a lahůdkovým droždím.
  6. Polévku posypeme připravenou směsí a můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
  7. Dobrou chuť.

 

 

stitna_zlaza4.jpg

 

 

 

Dezert – Čokoládové pralinky

Ingredience

  • 6 PL nealkalizovaného kakaa
  • 6 PL RAW kokosového oleje
  • 2 PL surového medu

Náplň

  • Kokosové máslo

Postup

  1. V mističce smícháme všechny ingredience na čokoládu. Pokud máte doma chladno a kokosový olej je ztuhlý, tak množství potřebné na čokoládu položte v mističce na topení, kokosový olej se roztaje.
  2. Kokosové máslo si můžete koupit, pokud máte trochu výkonnější mixér, tak to zvládnete doma. Alespoň 500 g kvalitního strouhaného kokosu vložte do mixéru a mixujete, dokud nevznikne krásně tekuté „máslo“, které v chladnější místnosti opět ztuhne. Můžete přidat špetku soli a skořice.
  3. Formičku na čokoládu naplníme do ¾, zbytek doplníme kokosovým máslem, který se z velké části propadne do čokolády. Vždy je nutné pracovat s čokoládou a máslem, které jsou v tekuté podobě.
  4. Hotové pralinky vložíme na 30 minut do mrazáku, když jsou ztuhlé, tak je vyloupneme z formy a přendáme do sklenice, kterou uskladníme v lednici.
  5. Pozor, pralinky patří z ledničky přímo do pusy, rychle tají, ale proto jsou tak výborné na ranní ovesné kaši.
  6. Recept stvořený pro milovníky ledové čokolády.

 

 

stitna_zlaza5.jpg

 

 

Zajímá vás, proč jsme sestavili pokrmy právě z těchto potravin?

  • Jód a tyrosin jsou základními stavebními kameny hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu, ale i jeho nadbytek, blokuje produkci hormonů štítné žlázy.
  • Hormony štítné žlázy jsou T4 (tyroxin) a T3 (trijodthyronin). Zinek, selen a měď jsou kofaktory pro enzym, který hormony T4 a T3 přeměňuje na nejaktivnější volnou T3 formu.
  • Vitamín A hraje klíčovou roli pro přijmutí jódu štítnou žlázou.
  • Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro tvorbu energie. Lidé s hypofunkcí štítné žlázy často trpí únavou. Ke zlepšení těchto projevů je dobré se fokusovat na stravu bohatou na vitamíny skupiny B.
  • Dále je zaznamenáno, že hypofunkce štítné žlázy je často spojena s deficiencí hořčíku. Tito lidé pak trpí křečemi, bolestmi svalů a kloubů.

 

 

A která z potravin obsahuje, jaké vitamíny a minerály?


Jód
: mořská řasa Wakame
Tyrosin: mungo fazole, para ořechy, kokos
Zinek: mungo fazole, dýňová semínka, para ořechy, kokos
Selen: para ořechy, kokos
Beta-karoten: dýně, mrkev
Hořčík: kakao
Měď: kokos
Vitamíny skupiny B: lahůdkové droždí, kokos 

 

 

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog 

Mohly by vás také zajímat recepty: Kičadi – ájurvédská specialitaLetní ovocné nanukyZdravá snídaně pro naše maminky

Koupit webinář Zpět

Dotaz

  • Sdílet na facebooku

Email pro obnovení hesla

Vítejte na eshopu plném informací o zdravém životním stylu

Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod

Přihlášení