V následujícím receptu vám představíme naše Ecce Vita favority,
které by ve zdravém jídelníčku rozhodně neměli chybět. Mung dal jsou
původem malé zelené fazolky, které po vyloupnutí zbudou jako žluté
ploché polovičky. Je snadno stravitelný, nezpůsobuje nadýmání a chutná
báječně. Navíc je důležitým zdrojem vitamínů zejména z řady B,
vlákniny a rostlinných bílkovin.
Jedním z nejoblíbenějších produktů je náš olivový olej De Padova.
Italský bio olej z odrůdy ručně sbíraných bio oliv se vyrábí
mechanickým lisováním za studena. Olivy se pěstují bez chemických
postřiků a ručně se sbírají a zpracovávají jen několik hodin po sběru,
čímž se zachovává kvalita, vynikající chuť a velmi nízká kyselost
charakteristická pro nejlepší olivové oleje. Výroba kombinuje tradiční a
moderní technologii se zachováním principů pro organické zemědělství.
Správný výrobní postup, založený na včasném ručním sběru a
mechanickém lisování, zachovávají zdraví prospěšné látky.
Porce:
2
Čas:
15 minut příprava / 15 minut vaření

Ingredience:
- 50g quinoy (ideálně černé)
- 30g loupaného hrachu mung dal
- 4 hrsti čerstvého špenátu
- 5 snítků medvědího česneku
- 4 listy máty
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- ¼ lžičky himálajské soli
- 10 lusků čerstvého hrášku
- špetka pepře
- sýr feta

Postup:
- Odměříme si 50g černé quinoy a důkladně ji ve studené vodě
propláchneme přes cedník s malými dírkami. Poté ji dáme do malého
kastrůlku, zalijeme vodou či vývarem a přidáme trošku soli. Přivedeme
k varu a na mírném ohni vaříme cca 15 minut. Hotovou quinou poznáte tak,
že se začnou objevovat drobné prstýnky.
- Obdobně si připravíme i loupaný hrách. V malém kastrůlku ho
přivedeme k varu a vaříme pouze 10 min. Scedíme a necháme oschnout. Poté
opražíme na pánvi na sucho.
- Listy medvědího česneku a máty rozmixujeme se 100ml olivového oleje a
1 lžící citrónové šťávy na dresink. Dochutíme ¼ lžičky soli.
- Avokádo nakrájíme na 1cm kostky a zakapeme ho citrónem, aby
nezhnědlo.
- Do salátové mísy přihodíme 4 hrsti špenátu, přisypeme uvařenou
quinou, kostky avokáda a mladý hrášek. Promícháme s asi 5 lžícemi
dresinku.
- Navrch rozdrobíme kousek fety dle chuti a posypeme opraženým hrachem
mung dal.

Dobrou chuť!
Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli
vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na
office@eccevita.cz, nebo je
přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita,
#eccevita, #pgfoodies