Vánoce
se nezadržitelně blíží a je načase dát se do pečení vánočního
cukroví. Začněte jednoduchým druhem. Například můžete vyzkoušet naše
křupavé sušenky, které jsou provoněny kořením jako je skořice, kardamom
nebo zázvor.
Sušenky
můžete péct po celý rok, výborně se hodí ke kávě nebo dobrému
černému čaji Gaba.
Čas:
45 minut příprava / 7 min pečení
Porce:
3–4 plechy
Ingredience:
- 250 g
hladké mouky
- 50 g
mandlové mouky
- 1 lžičku
prášku do pečiva
- ½
lžičky jedlé sody
- 1 lžička
lžička skořice Ecce Vita
- ¼
lžičky mletého kardamomu
- ¼
hřebíčku
- 1/2
lžičky himálajské kamenné soli
- špetka
mletého zázvoru
- 150 g
másla
- 150 g
třtinového cukru Ecce Vita
- cca
4 lžíce mléka
Postup:
- V jedné
si smícháme suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, prášek
do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření.
- V druhé
menší misce si vyšleháme změklé máslo s cukrem a mlékem. Šleháme
dokud se suroviny nepropojí a nevytvoří lehce nadýchanou konzistenci.
Následně vše prsty propojíme a vytvoříme tak těsto. Těsto zabalíme do
fólie a necháme ho min 30 min odpočinout v lednici.
- Předehřejeme
si troubu na 175°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme
z lednice a na moukou poprášeném vále vyválíme těsto do výšky cca 5mm.
Pomocí vykrajovátek vykrajujeme libovolné tvary, ty rovnou umístíme na
plech.
- Pečeme
cca 7 min.
- Sušenky
jsou první dny tvrdé, doporučujeme dát do krabice s kouskem jablka či
chleba, aby změkly.


Dobrou chuť!
Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli
vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na
eccevita@eccevita.cz, nebo je
přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita,
#eccevita, #pgfoodies