Pickles – domácí fermentovaná zelenina

Osvědčený recept na domácí Pickles – nejlepší přírodní cesta k ozdravení střevní mikrobioty a k celkovému zlepšení procesu trávení.

Víte co se děje při fermentaci? Fermentací či kvašením dochází k narušení pevné celulózové vazby mezi vlákninou a živinami a tím se živiny stávají více dostupné. Bakterie mléčného kvašení umožní, aby se sacharidové složky změnily na kyselinu mléčnou, čímž se znásobí tvorba vitamínu C a podpoří se tvorba vitamínů B.

Ingredience:

  • 1 malá hlávka bílého zelí
  • 1 velká řepa
  • cca 4–5 cm kořene křenu
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 3–5 ředkviček
  • 1/2 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 7 kapslí Probiomixu

Potřebujete:

  • uzavíratelná sklenice (objem 3l)

 

kvasena_zelenina01_blog.jpgPostup:

  • Základem fermentované zeleniny je hlávka zelí a následně červená řepa. Zelí, řepu, cibuli a ředkvičky nastrouháme nahrubo. Křen, mrkev a celer nastrouháme naopak na jemno. K zelenině přimícháme římský kmín, sůl a 7 kapslí Probiomixu (bez kapsle – obsah kapsle vysypat).
  • Směs ve velké míse důkladně hněteme, dokud nám zelenina nepustí šťávu. Přendáme do sklenice či kvašáku, rukou upěchujeme, aby byla zelenina celá ponořená ve vlastní šťávě. Sklenice pořádně zavřeme, aby se do ní nedostal vzduch.
  • Necháme 3–5 dní při pokojové teplotě. Pak zeleninu můžete přendat do menších lahviček a dát do lednice nebo nechat v hrnci, ale musí se dolít osolená převařená voda. 
  • Myslete na to, že zelenina musí být vždy pod vodou.

mg_6173.jpgPodpořte své trávení:

Víte co obsahuje domácí fermentovaná zelenina aneb podpořme svoje trávení. Obsah látek: C, B1, B2, B6, K2, Mg, Ca, Fe, laktobacily, spoustu enzymů a dalších minerálů.

Výhody fermentované zeleniny: aktivace imunitního systému, podpora krvetvorby, odolnost proti stresu, obnova funkce štítné žlázy, zlepšení bolestí hlavy, skvělé pro žaludeční a dvanáctníkové vředy, játra, proti otokům, pročištění lymfy.

 

Dobrou chuť!


Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies
 
Fotografie, návrh receptu: P&G Foodies.

 

 

Dotaz

  • Sdílet na facebooku

Související produkty

Email pro obnovení hesla

Buďte přírodě o kousek blíže

Newslettery posíláme jednou týdně. Slibujeme, že se nejedná o žádný spam.
Vaše e-mailová adresa je u nás v bezpečí, přečtěte si naše podmínky
zpracování osobních údajů.

Nová registrace | Zapomenuté heslo | Přihlášení velkoobchod

Přihlášení