Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h

Baba Ghanoush z cukety

Snadný cuketový dip, který se hodí k salátu, ale třeba i na pita chleba či klasický kváskový chléb.

 

Tento cuketový dip se výborně hodí k salátu, ale i na pita chleba či klasický kváskový chleba. Využití je vskutku rozmanité. Příprava je jednodušší. Oproti klasickému baba ghanoush, který se připravuje z lilku, se cukety pečou kratší dobu a je možné je případně opéct pouze na pánvi. 

Čas:

10 min příprava / 20 min pečení

Porce:

4–6

 

Ingredience:

  • 3 větší cukety (1–1,2 kg)
  • olivový olej
  • 1–2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini 
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1⁄2 kelímku řecký jogurt 
  • chilli 
  • mix koření (do skleničky na více použítí)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce drceného sušeného koriandru
  • 1 lžíce drceného římského kmínu 
  • 1⁄2 lžíce soli
  • 1 lžíce opraženého sezamu 

Postup:

  1. Troubu si rozpálíme na 220°C. Zvolíme ideálně režim gril. 
  2. Nakrájíme cukety na větší čtvrtky, potřeme je olivovým olejem a pečeme na pečícím
    papíru cca 20 minut. Během této doby čtvrtky jednou obrátíme. 
  3. Upečené cukety necháme vychladnout a mezitím si připravíme mix koření. V malé
    mističce smícháme 1 lžíci tymiánu, 1 lžíci koriandru, 1 lžíci římského kmínu s 1 lžící
    sezamu a 1⁄2 lžičkou soli. 
  4. Do foodprocesoru přidáme 1–2 rozdrcené stroužky česneku, citrónovou šťávu, 2 lžíce
    tahini, vychladlé kousky cuket a 1 lžičku soli. Rozmixujeme. 
  5. Přendáme do větší misky a přimícháme řecký jogurt. 
  6. Navrchu polijeme olivovým olejem a posypeme kořením dle chuti. 
  7. Na závěr doporučujeme přidat trošku chilli.

 

Dobrou chuť!

Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na office@eccevi­ta.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies

Fotografie a recept: P&G Foodies