1. Hrášková polévka
s brokolicí a mátou

Ingredience na porci pro
4 osoby:
- 1 lžíce panenského olivového
oleje
- 1 oloupaná červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oloupaného nasekaného
zázvoru
- 300g mraženého hrášku
- 250g brokolice
- 500ml zeleninového vývaru
- himalájská sůl
- šťáva z půlky citrónu
- 300g kokosového mléka
v plechovce
- hrstka máty
Na
servírování
- Orestovaná dýňová semínka
- Olivový olej
- Sušené plátky růží
- Nasekaná mátá
- Pár kapek kokosového krému
Postup:
- Na oleji orestujeme posekanou červenou
cibuli a po chvíli přidáme hrášek a pokrájenou očištěnou brokolici.
Zázvor posekáme na menší plátky a přidáme následně
k zelenině.
- Po pár minutách, jakmile se zelenina
zarestuje, přidáme zeleninový vývar a vaříme do změknutí zeleniny cca
15 minut. Polévku nezapomínejme občasně promíchat aby se
nepřipálila.
- Před koncem vaření prolisujeme
stroužky česneku a poté, co polévku odstavíme do ní můžeme vmíchat
kokosové mléko.
- Polévku dobře do hladka rozmixujeme
tyčovým mixérem a ochutíme solí a pepřem dle vlastních preferencí. Na
konec do polévky přidáme šťávu z půlky citrónu a vmícháme hrst
posekané čerstvé máty.
TIP: Polévku podáváme
s opraženými dýňovými semínky, plátky sušených růží a kapkou
olivového oleje a kokosového mléka.
2. “Vajíčková” pomazánka
z tofu

Ingredience:
- 1 balení tofu natural (180g
±)
- 1 – 2 kávové lžičky černé
soli
- 1 polévkové lžíce plnotučné nebo
kremžské hořčice
- 1 – 2 polévkové lžíce
sojanézy
- 2 – 3 kávové lžičky kurkumy na
obarvení
- 1– 2 polévkové lžíce lahůdkového
droždí
- 1 kávové lžičky bio dlouhého
pepře
- 1 kávové lžičky bio
trikatu
K podávání
- lahůdková jarní cibulka
- pažitka
Postup:
- 3/4 tofu rozmixujte do hladka v mixéru.
Zbytek tofu pouze rozmačkejte vidličkou nebo mezi prsty.
- Rozmixovanou tofu směs smíchejte se
zbylými ingrediencemu. Ingredience přidávejte raději v menším množství
a postupně přidávejte a ochutnávejte. Každý má rád jistě trochu jinak
výraznou chuť a navíc u hořčice záleží i na tom, jak je pálivá a jak
celkově chutná.
- S černou solí buďte vždy opatrní a
průběžně ochutnávejte. Je o mnoho výraznější a více slaná, než
klasická sůl.
- Nakonec, když je chuť dotažená
k dokonalosti, přidejte hrst nasekané jarní cibulky a
pažitky.
TIP: Pro věrnější
„vajíčkovou“ strukturu, rozmačkejte kousek tofu vidličkou nebo rozdrobte
prsty a přidejte až po roxmixování. Podávejte nejlépe s podmáslovým
chlebem se smaženou cibulkou, ořechy a semínky, který najdete
v následujícím receptu.
Podmáslový chléb se smaženou
cibulkou, ořechy a semínky

Ingredience na
1 bochník:
- 200 g pšeničné celozrnné hladké
mouky
- 300 g pšeničné hladké
mouky
- 2 kávové lžičky himalásjké
soli
- 1 vrchovatá lžička jedlé
sody
- 2 polévkové lžíce medu
- 450 g podmáslí
- 2 hrsti vlašských
ořechů
- 1 hrst oblíbených semínek či mixu
semínek (my použili slunečnicové a dýňové)
- 1 kus osmažené červené
cibule
Postup:
- Troubu předehřejte na
200 stupňů.
- Do hnětací mísy nebo ručně smíchejte
nejdříve sypké ingredience – prosejte mouku, přidejte sůl
a sodu.
- Následně přidejte med, podmáslí,
ořechy či semínka a osmaženou cibulku.
- Pro zpracování zvolte buď to nástavec
typu hák a nechejte těsto zpracovávat 10 minut robota nebo vytvořte těsto
rukama. Těsto musí být celistvé a elastické. Pokud těsto zpracováváte
v míse, nakonec jej ještě dejte na pomoučenou desku a párkrát přeložte.
Těsto by se nemělo lepit.
- Vytvarujte bochník a přemístěte jej na
plech s pečícím papírem.
- Nyní chleba uprostřed nakrojte ostrým
nožem do kříže.
- Dejte hned péct na 40 minut. Po
upečení nechte chleba vychladnout alespoň 45 min, nejlépe však
hodinu.
3. Ořechovo – mrkvová
vajíčka v hořké čokoládě

Ingredience na 10–12
kousků:
- 2 velké oloupané bio
mrkve
- 2 bio jablka (oloupané a zbavené
jadřince)
- 1 a 1/4 hrnku sušeného strouhaného bio
kokosu
- 3/4 hrnku nadrobno nasekaných
hrozinek
- 3/4 hrnku nadrobno nasekaných ořechů
(mix kešu, vlašáku, mandlí, lískových … )
- 1 a 1/2 kávové lžičky mleté bio
skořice
- 2 kávové lžičky čerstvého
zázvoru
- 1 kávové lžičky kardamonu
- 1/4 kávové lžičky muškátového
oříšku
- špetka himalájské soli
- 4 polévkové lžíce mandlového
másla
- šťáva z půlky limetky
- dekorace dle vlastních preferencí
(kokos, goji, nasekané kakaové boby, nasekané ořechy…)
- + 1 a 1/2 tabulky hořké čokolády
(min. 75%)
Postup:
- Mrkve a jablka nastrouhejte na jemném
struhadle. Připravte si plátýnko a z nastrouhaných surovin co nejlépe
vymačkejte všechnu šťávu (pak šťávu vypijte, mňam!).
- Když jsou mrkve a jablka v rámci
možností odšťavněná, přidejte k nim do mísy všechny další
ingredience a dobře společně promíchejte. Směs by měla být měkčí a
lehce lepivá, ale mělo by být možné ze směsi lehce tvarovat kuličky.
Pokud to nejde, přidejte víc kokosu, ořechů nebo rozinek.
- Ze směsi vytvarujte vajíčka,
vyskládejte na prkýnko či talíř a dejte na nejméně půl hodiny
odpočinout a ztuhnout do mrazáku.
- Mezi tím připravte ve vodní lázní
čokoládu. Nechte následně odstát.
- Zmrzlá vajíčka napichujte na špejli
nebo za pomocí vidličky obalujte v čokoládě a nechte okapat. Čokoláda
tuhle běheme pár minut.
- Dle chuti a vlastní fantazie ozdobte
vajíčka jedlými dekoracemi nebo nechte tak, jak jsou. Skladujte
v mrazáku či v ledničce.
TIP: Směs se dá
použít také na přípravu enegry balls/bars. Pro přípravu směsi
používejte vždy suroviny v bio kvalitě skrze lepší a
výraznější chuť!
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte
jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat
recepty: Kičadi –
ájurvédská specialita, Agni čaj na spalování
toxinů, Zdravá
snídaně pro naše maminky