Ovo-zel šťáva:
šťáva z červených hroznů, špenátu, pomeranče, mrkve a
kapustiček.
Postup:
Ovoce a zeleninu odšťavníme v libovolném poměru k získání 200 ml
šťávy. Šťávu smícháme s vodou v poměru 2:1 (šťáva : voda).

Hlavní chod:
Pečený losos s čirokem, chřestem a salátem s rajčatovým
dresingem.
Ingredience:
- Divoký losos, šťáva z půlky citrónu, římský kmín, pepř
(naše produkty přidat k focení: oliv.olej, sůl, kurkuma)
- Čirok, kurkuma
- Chřest
- Salát: rukola, polníček, pampeliškové listy
- Salátová zálivka: 1 PL jablečného octa, 2 PL olivového oleje, 2 PL
tahini, sůl, oregáno
- Rajčatový dresing: 200 ml sklenička sušených rajčat, 2 stroužky
česneku, šťáva z půlky citrónu, polévková lžíce lahůdkového
droždí, římský kmín.
- Mořská sůl
Postup:
- Do kapsy z pečícího papíru vložíme lososa, pokapeme olivovým
olejem, šťávou z půlky citrónu, posolíme mořskou solí a ochutíme
římským kmínem a pepřem, pečeme na 200 °C přibližně 15 minut.
- Přes noc namočíme čirok, vodu slijeme, přidáme sůl, kurkumu a
vaříme v trojnásobném množství vody 40–50 minut.
- Na síťku pařáku vložíme chřest a vaříme do měkka, posolíme a
zakápneme olivovým olejem extra na talíři.
- Sušená rajčata vyndáme z oleje, vložíme do mixéru, přidáme
šťávu z půlky citrónu, polévkovou lžíci lahůdkového droždí,
2 česneky, mořskou sůl, trochu vody a mixujeme dohladka.
- Připravíme si salát ze zelených listů, které pečlivě opláchneme,
vložíme do odstředivé misky a zbavíme vody. V malé mističce si
připravíme zálivku z jablečného octa, tahini, soli a olivového oleje.
Vše důkladně promícháme.
- Při podávání nezapomeneme na správný poměr jednotlivých potravin na
talíři. Půlku talíře by měla tvořit zelenina (v našem případě
chřest, salát a rajčatový dresing), Čtvrtku talíře tvoří losos, okolo
15% čirok, zbytek je koření a tuk, které jsme během přípravy
použili).
Dobrou chuť!

Zajímá vás proč jsme sestavily pokrmy právě z těchto
potravin?
- Losos, jakožto potravina bohatá na bílkoviny, obsahuje kyselinu
glutamovou, cystein, glycin, taurin.
- Čirok paří mezi obiloviny budoucnosti a je zdrojem glutaminu.
- Chřest je mimořádný svým obsahem glutathionu.
- Mix listů, v námi navrženém salátu, obsahuje hořčiny a tak jemně
stimuluje naše trávení.
- Olivový olej obsahuje velmi silný antioxidant, a to vitamín E.
- Tahini pasta je bohatým zdrojem minerálů jako hořčík,
zinek, selen.
- Sušená rajčata obsahují vitamín C, B, E.
- Česnek obsahuje thioly, nezapomeňte na správnou přípravu česneku,
o které se můžete dočíst více v našim článku z prosince.
- Lahůdkového droždí obsahuje vitamíny skupiny B.
- V červených hroznech se nachází velké množství živin, které
pomáhají regulovat druhou detoxikační fázi.
- Špenát obsahuje vitamín E, C, kyselinu listovou.
- Nikoho asi nepřekvapí, že pomeranč je dobrým zdrojem vitamínu C, ale
co možná už nevíte je, že obsahuje i kyselinu listovou.
- Oranžová barva mrkve nás navádí k velkému obsahu karotenoidů.
- Kapusta je bohatým zdrojem vitamín C.
- Jablečný ocet podporuje tvorbu trávicích šťáv.

Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte
jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a
nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat
recepty: Kičadi –
ájurvédská specialita, Agni čaj na spalování
toxinů, Detoxikační
polévka podle Dr. Davida Freje