Stárnutí se týká každého z nás a většinou se spojuje s chronickými nemocemi, které vyšší věk doprovázejí. Mnohé nemoci jsou způsobeny tím, jak žijeme a nikoli jen geneticky, jak se mnoho lidí domnívá. Uvádí se, že za zdraví a nemoc zodpovídají z 30% geny a zbytek, 70%, jsme schopni ovlivnit tím, jak žijeme, životosprávou. Příznaky stárnutí lze přitom zpomalit. Důležité je vyvarovat se určitých nevhodných stravovacích zvyků a dopřát tělo dostatek makrosložek a mikrosložek.
Při stárnutí se oslabuje imunita s úbytkem důležitých látek.
Antioxidanty chrání naše tělo před tzv. „oxidativním stresem“, které způsobují volné radikály. Ty v těle vznikají kromě jiného např. při metabolismu, stresu, působením různých toxinů, z nevhodné stravy, kouření atd. a mají schopnost poškozovat naše buňky i tkáně což následně vede k řadě různých onemocnění. Antioxidanty neutralizují a doslova pohlcují tyto nebezpečné látky a také zpomalují stárnutí.
K potravinám a bylinám zpomalujícím stárnutí patří například potraviny jako bobulovité ovoce, zelené potraviny, zelený a bílý čaj, byliny - adaptogeny, antioxidanty a protizánětlivé jako Tulsi, amalaki, kurkuma.
Důležitou roli v těle při zpomalování stárnutí má i kolagen.
Kolagen je jednou z nejvíce zastoupených bílkovin v našem těle, právem
ho můžeme označit za klíčový strukturální protein. Tvoří
přibližně 30 % tělesného proteinu, který se nachází v kůži, kostech,
chrupavkách a šlachách. Kolagen poskytuje vícerozměrné výhody pro zdraví
kůže, kostí a kloubů tím, že regeneruje buňky potřebné pro udržení
aktivního životního stylu a posílení imunity, zdraví, síly a pružnosti
v celém těle.
S vyšším věkem se kolagen stává stále důležitějším, protože
přirozená tvorba kolagenu se stárnutím snižuje. Stárnutí se spojuje
s degenerativními procesy jako vrásky, bolesti v kloubech, svraštělá
kůže oslabující nebo snižující množství chrupavky. Kolagen najdeme ve
svalech, kostech, kůži, šlachách, zažívacím ústrojí. 90% organické
kostní hmoty tvoří kolagen typu I.
Kolagen je bioaktivní složka, která podporuje zdraví kloubů tím, že
pomáhá opravit degeneraci kloubního matrixu a zlepšuje dlouhodobý komfort a
pohyblivost kloubů.
Kolagen pomáhá udržovat zdraví kostí a obnovuje minerální hustotu kostí,
aby se zabránilo riziku vzniku osteoporózy.
U kolagenu je důležitá forma a s tím související vstřebatelnost. Hydrolyzovaný kolagen je pro tělo velmi dobře stravitelný a využitelný.
V současné době je známo minimálně 27 různých typů kolagenů.
Nejrozšířenější je typ I, který představuje 90% kolagenu v organismech.
Je přítomen v kostech, zubech, ale i v pokožce a šlachách. Typ II se
vyskytuje v chrupavkách.
Ano, ale tato produkce s věkem klesá k minimu.
Vitamin C je pro tvorbu kvalitního a funkčního kolagenu důležitý kofaktor.
Diety s vyloučením masa a nedostatkem bílkovin