To nejlepší pro Vaše klouby a kosti
(tema: Imunita)
Stárnutí se týká každého z nás a většinou se spojuje s chronickými nemocemi, které vyšší věk doprovázejí. Mnohé nemoci jsou způsobeny tím, jak žijeme a nikoli jen geneticky, jak se mnoho lidí domnívá. Uvádí se, že za zdraví a nemoc zodpovídají z 30% geny a zbytek, 70%, jsme schopni ovlivnit tím, jak žijeme, životosprávou. Příznaky stárnutí lze přitom zpomalit. Důležité je vyvarovat se určitých nevhodných stravovacích zvyků a dopřát tělo dostatek makrosložek a mikrosložek.
Čemu bychom se měli především vyvarovat?
- Nadbytečnému příjmu cukrů
- Nadbytečnému příjmu kofeinu a alkoholu
- Nejíst současně sladká a tučná jídla
- Nadbytečnému množství fruktózy
- Dlouhodobému chronickému stresu
Na co bychom se měli zaměřit?
- Dostatečné množství makrosložek (bílkovin, zdravých tuků a komplexních polysacharidů
- Dostatečné množství mikrosložek (minerály, vitaminy)
- Dostatek antioxidantů
Při stárnutí se oslabuje imunita s úbytkem důležitých látek.
K čemu slouží antioxidanty?
Antioxidanty chrání naše tělo před tzv. „oxidativním stresem“, které způsobují volné radikály. Ty v těle vznikají kromě jiného např. při metabolismu, stresu, působením různých toxinů, z nevhodné stravy, kouření atd. a mají schopnost poškozovat naše buňky i tkáně což následně vede k řadě různých onemocnění. Antioxidanty neutralizují a doslova pohlcují tyto nebezpečné látky a také zpomalují stárnutí.
K potravinám a bylinám zpomalujícím stárnutí patří například potraviny jako bobulovité ovoce, zelené potraviny, zelený a bílý čaj, byliny - adaptogeny, antioxidanty a protizánětlivé jako Tulsi, Amalaki, Kurkuma.
Proč je důležitý kolagen?
Důležitou roli v těle při zpomalování stárnutí má i kolagen. Kolagen je jednou z nejvíce zastoupených bílkovin v našem těle, právem ho můžeme označit za klíčový strukturální protein. Tvoří přibližně 30 % tělesného proteinu, který se nachází v kůži, kostech, chrupavkách a šlachách. Kolagen poskytuje vícerozměrné výhody pro zdraví kůže, kostí a kloubů tím, že regeneruje buňky potřebné pro udržení aktivního životního stylu a posílení imunity, zdraví, síly a pružnosti v celém těle.
S vyšším věkem se kolagen stává stále důležitějším, protože přirozená tvorba kolagenu se stárnutím snižuje. Stárnutí se spojuje s degenerativními procesy jako vrásky, bolesti v kloubech, svraštělá kůže oslabující nebo snižující množství chrupavky. Kolagen najdeme ve svalech, kostech, kůži, šlachách, zažívacím ústrojí. 90% organické kostní hmoty tvoří kolagen typu I.
Kolagen je bioaktivní složka, která podporuje zdraví kloubů tím, že pomáhá opravit degeneraci kloubního matrixu a zlepšuje dlouhodobý komfort a pohyblivost kloubů.
Kolagen pomáhá udržovat zdraví kostí a obnovuje minerální hustotu kostí, aby se zabránilo riziku vzniku osteoporózy.
U kolagenu je důležitá forma a s tím související vstřebatelnost. Hydrolyzovaný kolagen je pro tělo velmi dobře stravitelný a využitelný.
Jaké typy kolagenu jsou důležité pro klouby a kosti?
V současné době je známo minimálně 27 různých typů kolagenů.
Nejrozšířenější je typ I, který představuje 90% kolagenu v organismech. Je přítomen v kostech, zubech, ale i v pokožce a šlachách. Typ II se vyskytuje v chrupavkách.
Umí si tělo vyrobit kolagen?
Ano, ale tato produkce s věkem klesá k minimu.
Který vitamin je důležitý pro podporu tvorby kolagenu?
Vitamin C je pro tvorbu kvalitního a funkčního kolagenu důležitý kofaktor.
Jaké jsou signály nedostatku kolagenu?
- Drolící se zuby
- Vrásčitý obličej, prověšená kůže
- Slabé a lámavé nehty
- Bolesti kloubů
- Snížená hustota kostí
Jaká strava není vhodná pro příjem kolagenu?
Diety s vyloučením masa a nedostatkem bílkovin.