Divoká 100% bio čokoláda Oialla bez cukru
Organická hořká čokoláda z divokých kakaových bobů Beniano. Je bez cukru, obsahuje pouze divoké kakaové boby a kakaové máslo. Čokoláda má jemnou kyselost s nádechem limetky, mandlí a minerálů.
Oialla je čokoláda v té nejčistší formě, jakou si lze představit. Je uznávána i profesionálními kuchaři v některých z nejlepších restaurací po celém světě, patří mezi skvosty mezi čokoládami na světě. Tím, že neobsahuje cukr, je tato čokoláda skvělou alternativou pro zdravé mlsání.
Oialla čokoláda získala stříbrnou medaili z The Academy of Chocolate. Oialla čokolády vyrábí jeden z předních výrobců čokolády na světě, Rasmus Bo Bojesen, který tyto divoké kakaové boby objevil na svých cestách v Bolívii.
Oialla je čistá, divoká a organická.
Čokoláda Oialla je organická dánská čokoláda vyrobená z divokých kakaových bobů Beniano. Kakao Beniano je endemický druh, který roste pouze v pohraničí mezi Bolívií a Brazílií. Bolívie leží uprostřed Jižní Ameriky, zcela vnitrozemská. Země se dělí na dva extrémy – vysočinu And a nížinnou džungli. Amazonská džungle se nachází v severovýchodní provincii Bolívie Beni, a právě zde rostou divoké kakaové stromy, jejichž plody jsou použité pro výrobu čokolády Oialla.
Oialla je čokoláda v té nejčistší formě, jakou si lze představit. Je uznávána i profesionálními kuchaři v některých z nejlepších restaurací po celém světě.
Oialla následuje kakao od sklizně až po hotovou čokoládu. Výroba bean-to-bar dává Oialle příležitost k vytvoření dokonalé čokolády s čistou a neotřelou chutí.
Čerstvě utržené kakaové boby jsou ihned fermentovány v koších po dobu tří dnů a poté sušeny na zavěšené nylonové plachtě. Když je kakao dokonale suché, je odesláno do Skandinávie, kde se praží, drtí, konšuje a temperuje.
Není zde žádné pěstování, žádné hnojení, žádné ošetřování herbicidy a žádné kácení v lese. Oialla je zdravá – pouze kakao, kakaové máslo, žádné přísady.
Oialla čokoláda získala stříbrnou medaili z The Academy of Chocolate. Oialla čokolády vyrábí jeden z předních výrobců čokolády na světě, Rasmus Bo Bojesen, který tyto divoké kakaové boby objevil na svých cestách v Bolívii.
Složení:
100% divoké organické kakaové boby, organické kakaové máslo.
Obsah kakaové sušiny 100 %.
Ekologické zemědělství mimo EU. Certifikováno DK-OKO-100.
Skladování: Skladujte v chladu a suchu.
Minimální trvanlivost: viz datum na zadní straně obalu.
Země původu kakaa: Bolívie
Vyrobeno: Dánsko
Prodejce: Ecce Vita spol. s r.o., U Pernikářky 111/2a, 150 00 Praha 5, www.eccevita.cz
Hmotnost: 60 g
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 2902 kJ / 691 kcal
Tuky 65 g
Z toho nasycené mastné kyseliny 37 g
Sacharidy 4,5 g (většina jako vláknina)
Z toho cukry 0,9 g
Vláknina 14 g
Bílkoviny 15 g
Sůl 0,01g
Existuje řada studií, které zkoumají vliv čokolády na lidský organismus. Mezi základní komponenty, které obsahuje kvalitní čokoláda patří zejména (1):
Antioxidanty:
- Kakao obsahuje velké koncentrace flavonoidů, epikatechinu, katechinů a prokyanidinů.
- Kakao má maximální hladiny flavonoidů, dokonce větší než čaj a víno.
- Hořká čokoláda obsahuje podstatně vyšší množství flavonoidů než mléčná čokoláda.
- Biologické účinky flavonoidů můžou být také vyšší v hořké čokoládě, protože mléko v mléčné čokoládě může zpomalit střevní vstřebávání flavonoidů.(4)
- Čokoláda je také bohatá na prokyanidinové flavonoidy, srovnatelné s hladinami v jablkách bohatých na prokyanidin.
Minerály:
- Kakaová hmota také obsahuje minerály, jako je draslík, fosfor, měď, železo, zinek a hořčík, které zesilují zdravotní přínosy čokolády.
- Čokoláda také obsahuje kyselinu valerovou, která působí jako odbourávač stresu navzdory přítomnosti stimulantů kofeinu a theobrominu v čokoládě.
Tuky:
Tukem, který se v hořké čokoládě vyskytuje převážně, je kakaové máslo, které obsahuje přibližně 33 % kyseliny olejové (mononenasycené), 25 % kyseliny palmitové (nasycené) a 33 % kyseliny stearové (nasycené). Kyselina olejová má pozitivní vliv na hladinu lipidů.
Antistresové účinky:
Čokoláda obsahuje několik bioaktivních sloučenin, které podporují bdělost. Studie ve Švýcarsku také potvrdila, že čokoláda zmírňuje stres. Po 14 dnech požití hořké čokolády se parametry stresu u dospělých vykazujících vysoké profily úzkosti staly srovnatelnými se subjekty s nízkým stresem.
Čokoláda ovlivňuje hladinu stresu tím, že podněcuje produkci serotoninu, který je uklidňujícím neurotransmiterem.
Kakao a cvičení, regenerace
Bylo zdokumentováno, že suplementace čokoládou před cvičením vede k rychlé obnově fyziologických a metabolických změn po cvičení. Hladiny glukózy v plazmě subjektů se významně zvýšily 15 minut po požití čokolády a zůstaly na středně vysokých hladinách až do 30 minut po hodině běhu ve srovnání s hladinami glukózy ve skupině s placebem.
(1) Latif R. Chocolate/cocoa and human health: a review. Neth J Med. 2013 Mar;71(2):63-8. PMID: 23462053.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Oialla je značkou vysoce kvalitních čokolád, které pro svou výrobu používají divoké kakaové boby v organické kvalitě.
Čokoládový mistr Rasmus Bo Bojesen snil o vytvoření vlastní organické čokolády. V té době byl vyučeným čokolatierem a s čokoládou pracoval profesionálně řadu let. Snažil se však najít organické kakao dostatečně vysoké kvality a toto pátrání trvalo mnoho let.
Divoké kakaové boby Beniano objevil Rasmu Bo Nojesen na svých cestách přes Bolívii. Spolu s manželkou rozpoznali obrovskou kvalitu a potenciál divokých kakaových bobů, na kterých si do té doby pochutnávali jen zvířata. Značku Oialla založil v roce 2010, od té doby získaly čokolády Oialla řadu ocenění.
V Bolívii spolupracuje Oialla s malým bolivijským rodinným podnikem. Zde se sbírají kakaové boby a probíhá zde i část zpracování, která může probíhat v džungli. Tato spolupráce přerostla v přátelství mezi touto rodinou navzdory velké vzdálenosti mezi Dánskem a Bolívií.
Rasmus Bo Bojesen dováží tyto krásné čisté kakaové boby, ze kterých se vyrábí bio čokoláda velmi speciálního druhu v úzké spolupráci s menší organickou certifikovanou dánskou továrnou na čokoládu.
Když Oialla v roce 2010 začínala, jen málokdo věnoval pozornost čokoládě typu" bean-to-bar", nebo" single origin" čokoládě. Avšak pro značku Oialla bylo již v té době důležité vědět, odkud kakao pochází. Použití divokého kakaa dalo příležitost vytvořit čokoládu s vynikající chutí a zároveň pečovat o životní prostředí a původní obyvatele deštných pralesů Bolívie a Jižní Kolumbie.
Jaká je tedy čokoláda Oialla?
Je divoká, čistá, organická, křupavá, má chuť, aroma, obsahuje pouze divoké kakaové boby, kakaové máslo a někdy organický třtinový cukr, přírodní přísady jako ořechy, mandle nebo mořskou sůl.
Pokud hledáte zdravé mlsání, Oialla je tou správnou volbou.