3-chodové velikonoční menu
Přejeme vám šťastné a hlavně zdravé Velikonoce. A jak takové zdravé Velikonoce mohou vypadat? Inspirujte se naším velikonočním menu, které je plné jarních barev a především kvalitních ingrediencí od Ecce Vita. Dobrou chuť a nezapomeňte nám napsat do komentářů, jak vám menu chutnalo.
1. Hrášková polévka s brokolicí a mátou
Ingredience na porci pro 4 osoby:
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 oloupaná červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oloupaného nasekaného zázvoru
- 300g mraženého hrášku
- 250g brokolice
- 500ml zeleninového vývaru
- himalájská sůl
- šťáva z půlky citrónu
- 300g kokosového mléka v plechovce
- hrstka máty
Na servírování
- Orestovaná dýňová semínka
- Olivový olej
- Sušené plátky růží
- Nasekaná mátá
- Pár kapek kokosového krému
Postup:
- Na oleji orestujeme posekanou červenou cibuli a po chvíli přidáme hrášek a pokrájenou očištěnou brokolici. Zázvor posekáme na menší plátky a přidáme následně k zelenině.
- Po pár minutách, jakmile se zelenina zarestuje, přidáme zeleninový vývar a vaříme do změknutí zeleniny cca 15 minut. Polévku nezapomínejme občasně promíchat aby se nepřipálila.
- Před koncem vaření prolisujeme stroužky česneku a poté, co polévku odstavíme do ní můžeme vmíchat kokosové mléko.
- Polévku dobře do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutíme solí a pepřem dle vlastních preferencí. Na konec do polévky přidáme šťávu z půlky citrónu a vmícháme hrst posekané čerstvé máty.
TIP: Polévku podáváme s opraženými dýňovými semínky, plátky sušených růží a kapkou olivového oleje a kokosového mléka.
2. “Vajíčková” pomazánka z tofu
Ingredience:
- 1 balení tofu natural (180g ±)
- 1 – 2 kávové lžičky černé soli
- 1 polévkové lžíce plnotučné nebo kremžské hořčice
- 1 – 2 polévkové lžíce sojanézy
- 2 – 3 kávové lžičky kurkumy na obarvení
- 1– 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 1 kávové lžičky bio dlouhého pepře
- 1 kávové lžičky bio trikatu
K podávání
- lahůdková jarní cibulka
- pažitka
Postup:
- 3/4 tofu rozmixujte do hladka v mixéru. Zbytek tofu pouze rozmačkejte vidličkou nebo mezi prsty.
- Rozmixovanou tofu směs smíchejte se zbylými ingrediencemu. Ingredience přidávejte raději v menším množství a postupně přidávejte a ochutnávejte. Každý má rád jistě trochu jinak výraznou chuť a navíc u hořčice záleží i na tom, jak je pálivá a jak celkově chutná.
- S černou solí buďte vždy opatrní a průběžně ochutnávejte. Je o mnoho výraznější a více slaná, než klasická sůl.
- Nakonec, když je chuť dotažená k dokonalosti, přidejte hrst nasekané jarní cibulky a pažitky.
TIP: Pro věrnější „vajíčkovou“ strukturu, rozmačkejte kousek tofu vidličkou nebo rozdrobte prsty a přidejte až po roxmixování. Podávejte nejlépe s podmáslovým chlebem se smaženou cibulkou, ořechy a semínky, který najdete v následujícím receptu.
Podmáslový chléb se smaženou cibulkou, ořechy a semínky
Ingredience na 1 bochník:
- 200 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 2 kávové lžičky himalásjké soli
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 2 polévkové lžíce medu
- 450 g podmáslí
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 1 hrst oblíbených semínek či mixu semínek (my použili slunečnicové a dýňové)
- 1 kus osmažené červené cibule
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Do hnětací mísy nebo ručně smíchejte nejdříve sypké ingredience – prosejte mouku, přidejte sůl a sodu.
- Následně přidejte med, podmáslí, ořechy či semínka a osmaženou cibulku.
- Pro zpracování zvolte buď to nástavec typu hák a nechejte těsto zpracovávat 10 minut robota nebo vytvořte těsto rukama. Těsto musí být celistvé a elastické. Pokud těsto zpracováváte v míse, nakonec jej ještě dejte na pomoučenou desku a párkrát přeložte. Těsto by se nemělo lepit.
- Vytvarujte bochník a přemístěte jej na plech s pečícím papírem.
- Nyní chleba uprostřed nakrojte ostrým nožem do kříže.
- Dejte hned péct na 40 minut. Po upečení nechte chleba vychladnout alespoň 45 min, nejlépe však hodinu.
3. Ořechovo – mrkvová vajíčka v hořké čokoládě
Ingredience na 10–12 kousků:
- 2 velké oloupané bio mrkve
- 2 bio jablka (oloupané a zbavené jadřince)
- 1 a 1/4 hrnku sušeného strouhaného bio kokosu
- 3/4 hrnku nadrobno nasekaných hrozinek
- 3/4 hrnku nadrobno nasekaných ořechů (mix kešu, vlašáku, mandlí, lískových … )
- 1 a 1/2 kávové lžičky mleté bio skořice
- 2 kávové lžičky čerstvého zázvoru
- 1 kávové lžičky kardamonu
- 1/4 kávové lžičky muškátového oříšku
- špetka himalájské soli
- 4 polévkové lžíce mandlového másla
- šťáva z půlky limetky
- dekorace dle vlastních preferencí (kokos, goji, nasekané kakaové boby, nasekané ořechy…)
- + 1 a 1/2 tabulky hořké čokolády (min. 75%)
Postup:
- Mrkve a jablka nastrouhejte na jemném struhadle. Připravte si plátýnko a z nastrouhaných surovin co nejlépe vymačkejte všechnu šťávu (pak šťávu vypijte, mňam!).
- Když jsou mrkve a jablka v rámci možností odšťavněná, přidejte k nim do mísy všechny další ingredience a dobře společně promíchejte. Směs by měla být měkčí a lehce lepivá, ale mělo by být možné ze směsi lehce tvarovat kuličky. Pokud to nejde, přidejte víc kokosu, ořechů nebo rozinek.
- Ze směsi vytvarujte vajíčka, vyskládejte na prkýnko či talíř a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout a ztuhnout do mrazáku.
- Mezi tím připravte ve vodní lázní čokoládu. Nechte následně odstát.
- Zmrzlá vajíčka napichujte na špejli nebo za pomocí vidličky obalujte v čokoládě a nechte okapat. Čokoláda tuhle běheme pár minut.
- Dle chuti a vlastní fantazie ozdobte vajíčka jedlými dekoracemi nebo nechte tak, jak jsou. Skladujte v mrazáku či v ledničce.
TIP: Směs se dá použít také na přípravu enegry balls/bars. Pro přípravu směsi používejte vždy suroviny v bio kvalitě skrze lepší a výraznější chuť!
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog