Baba Ghanoush z cukety
Snadný cuketový dip, který se hodí k salátu, ale třeba i na pita chleba či klasický kváskový chléb.
Tento cuketový dip se výborně hodí k salátu, ale i na pita chleba či klasický kváskový chleba. Využití je vskutku rozmanité. Příprava je jednodušší. Oproti klasickému baba ghanoush, který se připravuje z lilku, se cukety pečou kratší dobu a je možné je případně opéct pouze na pánvi.
Čas:
10 min příprava / 20 min pečení
Porce:
4–6
Ingredience:
- 3 větší cukety (1–1,2 kg)
- olivový olej
- 1–2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini
- šťáva z půlky citrónu
- 1⁄2 kelímku řecký jogurt
- chilli
- mix koření (do skleničky na více použítí)
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce drceného sušeného koriandru
- 1 lžíce drceného římského kmínu
- 1⁄2 lžíce soli
- 1 lžíce opraženého sezamu
Postup:
- Troubu si rozpálíme na 220°C. Zvolíme ideálně režim gril.
- Nakrájíme cukety na větší čtvrtky, potřeme je olivovým olejem a pečeme na pečícím
papíru cca 20 minut. Během této doby čtvrtky jednou obrátíme.
- Upečené cukety necháme vychladnout a mezitím si připravíme mix koření. V malé
mističce smícháme 1 lžíci tymiánu, 1 lžíci koriandru, 1 lžíci římského kmínu s 1 lžící
sezamu a 1⁄2 lžičkou soli.
- Do foodprocesoru přidáme 1–2 rozdrcené stroužky česneku, citrónovou šťávu, 2 lžíce
tahini, vychladlé kousky cuket a 1 lžičku soli. Rozmixujeme.
- Přendáme do větší misky a přimícháme řecký jogurt.
- Navrchu polijeme olivovým olejem a posypeme kořením dle chuti.
- Na závěr doporučujeme přidat trošku chilli.
Dobrou chuť!
Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na office@eccevita.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies
Fotografie a recept: P&G Foodies