Ecce Vita vařila v Sama doma
Inspirujte se recepty pro děti
Kolegyně – food blogerky, které přispívají na blog Ecce Vita, byly pozvány do České televize, aby připravily zdravé svačinky dětem.
V živém vysílání Sama doma představily recepty na moderní smoothie bowl, pestré dětské sushi, zeleninové hranolky se zdravými dipy a také sladkou tečku v podobě kokosovo-rýžového dezertu s naším bylinným džemem na podporu imunity.
Pro maminky, které vysílání nestihly a chtěly by se také inspirovat, jsme dali recepty dohromady v tomto článku. Vyzkoušejte naše zdravé, ale i rychlé svačinky pro děti. Kromě toho, že je barevné kombinace potravin jistě navnadí, dodají jim také množství vitamínů, minerálů, bílkovin, antioxidantů a v těchto podzimních dnech obzvlášť potřebnou imunitu.
Smoothie bowl:
Ingredience:
- 1–2 banány
- hrst mražených lesních plodů
- 1 lžíce RAW Mandlového másla
- 1 lžíce Antioxidačního Mixu – Bio (nemusí být)
Na posypání:
- pár plátků banánu, maliny a borůvky
- pár kousků sušeného indického angreštu Amla
- 1 lžíce na drobno nasekaných oříšků
- polít lžičkou RAW Mandlového másla
Postup:
Ingredience rozmixujeme na hustější kaši, polijeme rozpušttěným mandlovým máslem a poté ozdobíme zbývajícími ingrediencemi.
Dětské sushi:
Ingredience:
- 1ks salátová okurka
- kvalitní dětská šunka (plátky)
- sýr z farmy (plátky)
- 1ks mrkev
- pár kapek olivového oleje De Padova – Bio
- bazalkové semínko
Postup:
Okurku si nakrájíme na velká kolečka a uprostřed vydlabeme. Do vzniklých otvorů aranžujeme šunku, sýr, mrkev. Pokapeme kvalitním BIO olivovým olejem a posypeme bazalkovým semínkem.
Zeleninové hranolky s kurkumovým dipem a avokádovým dipem
Kurkumový dip:
- 1 lžička Kurkumy – Bio
- 1 lžička rýžového octu
- špetka kamenné himalájské soli
- 1 kelímek řeckého jogurtu
Avokádový dip:
- 1 avokádo
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- 1 rajče
- špetka
- kamenné himalájské soli
Zelenina:
mrkev, batáta, paprika, cuketa
Postup:
Zeleninu nakrájíme na hranolky a poklademe na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté cca na 180 stupňů zhruba 30–40 minut. Dipy připravíme jednoduše smícháním ingrediencí dohromady.
Kokosovo rýžový dezert se sezónním ovocem a bylinným džemem
- 1/2 hrnku jasmínové (nebo dlouhozrnné) rýže
- 1 hrnke vody
- kokosové mléko
- špetka kamenné himalájské soli
- špetka vanilky
- špetka mletého kardamomu – Bio
- 1 lžíce Nutrijamu
- 1 lžíce RAW Mandlového másla na ozdobení
- jablka a švestky – Bio (nebo jiné sezónní ovoce)
- Decadent Chocolate Coconut – Bio na posypání
Postup:
Rýži propláchneme a dáme do hrnce s vodou a polovinou kokosového mléka, vanilkou a kardamomem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a vaříme cca 25 minut, dokud rýže nezměkne. V průběmu promícháváme a na závěr do horké rýže vmícháme druhou polovinu kokosového mléka. Těsně před koncem rýži osladíme bylinkovým džemem nebo rýžovým sirupem. Dozdobíme čerstvými jablky spolu s bylinkovým džemem nebo rýžovým sirupem a přelijeme rozpuštěným mandlovým máslem. Můžeme dát do lednice a podávat za studena, podobně jako jogurt.
Dobrou chuť!
Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na office@eccevita.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies
Fotografie a recept: Barbora Kursová a Barbora Stránská