Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Ecce Vita vařila v Sama doma

Inspirujte se recepty pro děti

Kolegyně – food blogerky, které přispívají na blog Ecce Vita, byly pozvány do České televize, aby připravily zdravé svačinky dětem. 

živém vysílání Sama doma představily recepty na moderní smoothie bowl, pestré dětské sushi, zeleninové hranolky se zdravými dipy a také sladkou tečku v podobě kokosovo-rýžového dezertu s naším bylinným džemem na podporu imunity.

Pro maminky, které vysílání nestihly a chtěly by se také inspirovat, jsme dali recepty dohromady v tomto článku. Vyzkoušejte naše zdravé, ale i rychlé svačinky pro děti. Kromě toho, že je barevné kombinace potravin jistě navnadí, dodají jim také množství vitamínů, minerálů, bílkovin, antioxidantů a v těchto podzimních dnech obzvlášť potřebnou imunitu. 

Smoothie bowl:

Ingredience:

  • 1–2 banány
  • hrst mražených lesních plodů 
  • 1 lžíce RAW Mandlového másla
  • 1 lžíce Antioxidačního Mixu – Bio (nemusí být)

Na posypání: 

  • pár plátků banánu, maliny a borůvky
  • pár kousků sušeného indického angreštu Amla
  • 1 lžíce na drobno nasekaných oříšků
  • polít lžičkou RAW Mandlového másla

Postup:
Ingredience rozmixujeme na hustější kaši, polijeme rozpušttěným mandlovým máslem a poté ozdobíme zbývajícími ingrediencemi.

p9200328.jpg

Dětské sushi:

Ingredience:

  • 1ks salátová okurka
  • kvalitní dětská šunka (plátky)
  • sýr z farmy (plátky)
  • 1ks mrkev 
  • pár kapek olivového oleje De Padova – Bio
  • bazalkové semínko

Postup:

Okurku si nakrájíme na velká kolečka a uprostřed vydlabeme. Do vzniklých otvorů aranžujeme šunku, sýr, mrkev. Pokapeme kvalitním BIO olivovým olejem a posypeme bazalkovým semínkem.

Zeleninové hranolky s kurkumovým dipem a avokádovým dipem

Kurkumový dip:

  • 1 lžička Kurkumy – Bio
  • 1 lžička rýžového octu 
  • špetka kamenné himalájské soli
  • 1 kelímek řeckého jogurtu

Avokádový dip:

  • 1 avokádo
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 rajče
  • špetka
  • kamenné himalájské soli

Zelenina:

mrkev, batáta, paprika, cuketa

Postup:

Zeleninu nakrájíme na hranolky a poklademe na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté cca na 180 stupňů zhruba 30–40 minut. Dipy připravíme jednoduše smícháním ingrediencí dohromady.

p9200346.jpg

Kokosovo rýžový dezert se sezónním ovocem a bylinným džemem

  • 1/2 hrnku jasmínové (nebo dlouhozrnné) rýže
  • 1 hrnke vody
  • kokosové mléko
  • špetka kamenné himalájské soli
  • špetka vanilky
  • špetka mletého kardamomu – Bio
  • 1 lžíce Nutrijamu
  • 1 lžíce RAW Mandlového másla na ozdobení
  • jablka a švestky – Bio (nebo jiné sezónní ovoce)
  • Decadent Chocolate Coconut – Bio na posypání

 

Postup:

Rýži propláchneme a dáme do hrnce s vodou a polovinou kokosového mléka, vanilkou a kardamomem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a vaříme cca 25 minut, dokud rýže nezměkne. V průběmu promícháváme a na závěr do horké rýže vmícháme druhou polovinu kokosového mléka. Těsně před koncem rýži osladíme bylinkovým džemem nebo rýžovým sirupem. Dozdobíme čerstvými jablky spolu s bylinkovým džemem nebo rýžovým sirupem a přelijeme rozpuštěným mandlovým máslem. Můžeme dát do lednice a podávat za studena, podobně jako jogurt.

p9200342.jpg

Dobrou chuť!

Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na office@eccevi­ta.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies

Fotografie a recept: Barbora Kursová a Barbora Stránská