Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Recept na vánoční cukroví

Připravte si medově sladké a krásně voňavé sušenky.

 

Vánoce se nezadržitelně blíží a je načase dát se do pečení vánočního cukroví. Začněte jednoduchým druhem. Například můžete vyzkoušet naše křupavé sušenky, které jsou provoněny kořením jako je skořice, kardamom nebo zázvor. 

Sušenky můžete péct po celý rok, výborně se hodí ke kávě nebo dobrému černému čaji Gaba. 

Čas:

45 minut příprava / 7 min pečení

Porce:

3–4 plechy

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky 
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička lžička skořice Ecce Vita
  • ¼ lžičky mletého kardamomu
  • ¼ hřebíčku
  • 1/2 lžičky himálajské kamenné soli
  • špetka mletého zázvoru
  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru Ecce Vita
  • cca 4 lžíce mléka

Postup:

  • V jedné si smícháme suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření.
  • V druhé menší misce si vyšleháme změklé máslo s cukrem a mlékem. Šleháme dokud se suroviny nepropojí a nevytvoří lehce nadýchanou konzistenci. Následně vše prsty propojíme a vytvoříme tak těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho min 30 min odpočinout v lednici.
  • Předehřejeme si troubu na 175°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice a na moukou poprášeném vále vyválíme těsto do výšky cca 5mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujeme libovolné tvary, ty rovnou umístíme na plech. 
  • Pečeme cca 7 min. 
  • Sušenky jsou první dny tvrdé, doporučujeme dát do krabice s kouskem jablka či chleba, aby změkly.



Dobrou chuť!


Máte nějaký nápad, jak náš recept vylepšit, nebo jste si vymysleli vlastní zajímavou variantu? Pošlete nám své tipy na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo je přidávejte na sociální sítě a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #pgfoodies
 
Fotografie, návrh receptu: P&G Foodies.