Recept na vánoční granolu
Připravili jsme pro vás nový recept na vánoční granolu, na které si pochutná celá vaše rodina a navíc ji můžete v malých skleničkách věnovat svým blízkým třeba k Mikuláši. Křupavý dárek s vůní Vánoc je jistě potěší.
(Vánoční) granola je úžasně variabilní, můžete do ní přidat vlastně vše, co máte rádi – různé ořechy, semínka, pukance, sušené ovoce, rozinky v rumu, kokosové chipsy atd. Doporučujeme ji dělat minimálně z 0,5 kg vloček. Můžete se tak z chutné granoly doma radovat o něco déle a nebo některými skleničkami obdarovat své blízké. Křupavá granola s vůní Vánoc je za nás milý jedlý dárek.
Ingredience:
Základ:
- 500 g ovesných hrubších vloček
- 250 g žitných vloček
- 350 g ořechů (my použili pekany, vlašáky, mandle, lískové ořechy)
- Semínka dle chuti (dýňové, chia, slunečnicové, libovolné)
- 3–4 PL rozinek naložených v rumu (libovolné)
- Nalámaná tabulka hořké vysokoprocentní hořké čokolády na závěr
Marináda:
- 180 g másla nebo bio kokosového oleje (veg. verze)
- 180 g tmavého třtinového cukru nebo medu (veg. verze)
- špetka himalájské soli
- 4 PL perníkového koření
- 1–2 PL bio zázvoru – mletého
- 2 PL pravé cejlonské skořice – mleté
Postup:
1. Troubu předehřejte na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience (vločky, ořechy a koření). Ořechy doporučujeme nasekat na nahrubo.
2. Všechny ingredience na marinádu dejte do menšího hrnce a zahřejte, aby se propojily všechny složky dohromady. Sladká marináda granolu díky koření ochutí, osladí a vytvoří křupavou texturu.
3. Marinádu smíchejte se suchou směsí, rozdělte vše na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Směs příliš na plechu nemačkejte, naopak vločky nechte “načechrané”, budou díky tomu propečenější a křupavější. Po jednom plechu granolu můžete dát péct.
4. Granolu pečte do zlatova přibližně 25 minut – nezapomeňte ji v půlce pečení lehce promíchat. Jestliže budete přidávat rozinky v rumu, přidejte je až cca 5 minut před koncem pečení, jinak by se spálily. Jakmile je směs zlatá a hotová, přidejte nalámanou čokoládu (1/2 na každý plech), lehce promíchejte a nechte granolu krátce vychladnout. Uchovávejte ji ideálně ve vzduchotěsných nádobách, aby nezvlhla.
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog