Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Recept na vánoční granolu

Připravili jsme pro vás nový recept na vánoční granolu, na které si pochutná celá vaše rodina a navíc ji můžete v malých skleničkách věnovat svým blízkým třeba k Mikuláši. Křupavý dárek s vůní Vánoc je jistě potěší.

 

(Vánoční) granola je úžasně variabilní, můžete do ní přidat vlastně vše, co máte rádi – různé ořechy, semínka, pukance, sušené ovoce, rozinky v rumu, kokosové chipsy atd. Doporučujeme ji dělat minimálně z 0,5 kg vloček. Můžete se tak z chutné granoly doma radovat o něco déle a nebo některými skleničkami obdarovat své blízké. Křupavá granola s vůní Vánoc je za nás milý jedlý dárek.

Ingredience:

Základ:

  • 500 g ovesných hrubších vloček
  • 250 g žitných vloček
  • 350 g ořechů (my použili pekany, vlašáky, mandle, lískové ořechy)
  • Semínka dle chuti (dýňové, chia, slunečnicové, libovolné)
  • 3–4 PL rozinek naložených v rumu (libovolné)
  • Nalámaná tabulka hořké vysokoprocentní hořké čokolády na závěr

Marináda:

  • 180 g másla nebo bio kokosového oleje (veg. verze)
  • 180 g tmavého třtinového cukru nebo medu (veg. verze)
  • špetka himalájské soli
  • 4 PL perníkového koření
  • 1–2 PL bio zázvoru – mletého
  • 2 PL pravé cejlonské skořice – mleté

Postup:

1. Troubu předehřejte na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience (vločky, ořechy a koření). Ořechy doporučujeme nasekat na nahrubo. 

 2. Všechny ingredience na marinádu dejte do menšího hrnce a zahřejte, aby se propojily všechny složky dohromady. Sladká marináda granolu díky koření ochutí, osladí a vytvoří křupavou texturu. 

3. Marinádu smíchejte se suchou směsí, rozdělte vše na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Směs příliš na plechu nemačkejte, naopak vločky nechte “načechrané”, budou díky tomu propečenější a křupavější. Po jednom plechu granolu můžete dát péct.

4. Granolu pečte do zlatova přibližně 25 minut – nezapomeňte ji v půlce pečení lehce promíchat. Jestliže budete přidávat rozinky v rumu, přidejte je až cca 5 minut před koncem pečení, jinak by se spálily. Jakmile je směs zlatá a hotová, přidejte nalámanou čokoládu (1/2 na každý plech),  lehce promíchejte a nechte granolu krátce vychladnout. Uchovávejte ji ideálně ve vzduchotěsných nádobách, aby nezvlhla.

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog