Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

ŽIVOT V KONDICI | Játra a žlučník

Recept pro podporu jater a žlučníku

Přinášíme chutný recept pro podporu funkce jater a žlučníku. Ovocno-zeleninovou šťávu a hlavní chod: pečený losos s čirokem, chřestem a salátem s rajčatovým dresingem. Přejeme dobrou chuť!

 

Ovo-zel šťáva:

šťáva z červených hroznů, špenátu, pomeranče, mrkve a  kapustiček.

Postup:

Ovoce a zeleninu odšťavníme v libovolném poměru k získání 200 ml šťávy. Šťávu smícháme s vodou v poměru 2:1 (šťáva : voda).

Hlavní chod:

Pečený losos s čirokem, chřestem a salátem s rajčatovým dresingem.

Ingredience:

  • Divoký  losos, šťáva z půlky citrónu, římský kmín, pepř           (naše produkty přidat k focení: oliv.olej, sůl, kurkuma)
  • Čirok, kurkuma
  • Chřest
  • Salát: rukola, polníček, pampeliškové listy
  • Salátová zálivka: 1 PL jablečného octa, 2 PL olivového oleje, 2 PL tahini, sůl, oregáno
  • Rajčatový dresing: 200 ml sklenička sušených rajčat, 2 stroužky česneku, šťáva z půlky citrónu, polévková lžíce lahůdkového droždí, římský kmín.
  • Mořská sůl

Postup:

  1.  Do kapsy z pečícího papíru vložíme lososa, pokapeme olivovým olejem, šťávou z půlky citrónu, posolíme mořskou solí a ochutíme římským kmínem a pepřem, pečeme na 200 °C přibližně 15 minut.
  2. Přes noc namočíme čirok, vodu slijeme, přidáme sůl, kurkumu a vaříme v trojnásobném množství vody 40–50 minut.
  3. Na síťku pařáku vložíme chřest a vaříme do měkka, posolíme a zakápneme olivovým olejem extra na talíři.
  4. Sušená rajčata vyndáme z oleje, vložíme do mixéru, přidáme šťávu z půlky citrónu, polévkovou lžíci lahůdkového droždí, 2 česneky, mořskou sůl, trochu vody a mixujeme dohladka.
  5. Připravíme si salát ze zelených listů, které pečlivě opláchneme, vložíme do odstředivé misky a zbavíme vody. V malé mističce si připravíme zálivku z jablečného octa, tahini, soli a olivového oleje. Vše důkladně promícháme.
  6. Při podávání nezapomeneme na správný poměr jednotlivých potravin na talíři. Půlku talíře by měla tvořit zelenina (v našem případě chřest, salát a rajčatový dresing), Čtvrtku talíře tvoří losos, okolo 15% čirok, zbytek je koření a tuk, které jsme během přípravy použili).

Dobrou chuť!

Zajímá vás proč jsme sestavily pokrmy právě z těchto potravin?

  •  Losos, jakožto potravina bohatá na bílkoviny, obsahuje kyselinu glutamovou, cystein, glycin, taurin.
  • Čirok paří mezi obiloviny budoucnosti a je zdrojem glutaminu.
  • Chřest je mimořádný svým obsahem glutathionu.
  • Mix listů, v námi navrženém salátu, obsahuje hořčiny a tak jemně stimuluje naše trávení.
  • Olivový olej obsahuje velmi silný antioxidant, a to vitamín E.
  • Tahini pasta je bohatým zdrojem minerálů jako hořčík, zinek, selen.
  • Sušená rajčata obsahují vitamín C, B, E.
  • Česnek obsahuje thioly, nezapomeňte na správnou přípravu česneku, o které se můžete dočíst více v našim článku z prosince.
  • Lahůdkového droždí obsahuje vitamíny skupiny B.
  • V červených hroznech se nachází velké množství živin, které pomáhají regulovat druhou detoxikační fázi.
  • Špenát obsahuje vitamín E, C, kyselinu listovou.
  • Nikoho asi nepřekvapí, že pomeranč je dobrým zdrojem vitamínu C, ale co možná už nevíte je, že obsahuje i kyselinu listovou.
  • Oranžová barva mrkve nás navádí k velkému obsahu karotenoidů.
  • Kapusta je bohatým zdrojem vitamín C.
  • Jablečný ocet podporuje tvorbu trávicích šťáv.

 

Děkujeme!

 Že navštěvujete náš blog.

Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog