ŽIVOT V KONDICI | Játra a žlučník
Recept pro podporu jater a žlučníku
Přinášíme chutný recept pro podporu funkce jater a žlučníku. Ovocno-zeleninovou šťávu a hlavní chod: pečený losos s čirokem, chřestem a salátem s rajčatovým dresingem. Přejeme dobrou chuť!
Ovo-zel šťáva:
šťáva z červených hroznů, špenátu, pomeranče, mrkve a kapustiček.
Postup:
Ovoce a zeleninu odšťavníme v libovolném poměru k získání 200 ml šťávy. Šťávu smícháme s vodou v poměru 2:1 (šťáva : voda).
Hlavní chod:
Pečený losos s čirokem, chřestem a salátem s rajčatovým dresingem.
Ingredience:
- Divoký losos, šťáva z půlky citrónu, římský kmín, pepř (naše produkty přidat k focení: oliv.olej, sůl, kurkuma)
- Čirok, kurkuma
- Chřest
- Salát: rukola, polníček, pampeliškové listy
- Salátová zálivka: 1 PL jablečného octa, 2 PL olivového oleje, 2 PL tahini, sůl, oregáno
- Rajčatový dresing: 200 ml sklenička sušených rajčat, 2 stroužky česneku, šťáva z půlky citrónu, polévková lžíce lahůdkového droždí, římský kmín.
- Mořská sůl
Postup:
- Do kapsy z pečícího papíru vložíme lososa, pokapeme olivovým olejem, šťávou z půlky citrónu, posolíme mořskou solí a ochutíme římským kmínem a pepřem, pečeme na 200 °C přibližně 15 minut.
- Přes noc namočíme čirok, vodu slijeme, přidáme sůl, kurkumu a vaříme v trojnásobném množství vody 40–50 minut.
- Na síťku pařáku vložíme chřest a vaříme do měkka, posolíme a zakápneme olivovým olejem extra na talíři.
- Sušená rajčata vyndáme z oleje, vložíme do mixéru, přidáme šťávu z půlky citrónu, polévkovou lžíci lahůdkového droždí, 2 česneky, mořskou sůl, trochu vody a mixujeme dohladka.
- Připravíme si salát ze zelených listů, které pečlivě opláchneme, vložíme do odstředivé misky a zbavíme vody. V malé mističce si připravíme zálivku z jablečného octa, tahini, soli a olivového oleje. Vše důkladně promícháme.
- Při podávání nezapomeneme na správný poměr jednotlivých potravin na talíři. Půlku talíře by měla tvořit zelenina (v našem případě chřest, salát a rajčatový dresing), Čtvrtku talíře tvoří losos, okolo 15% čirok, zbytek je koření a tuk, které jsme během přípravy použili).
Dobrou chuť!
Zajímá vás proč jsme sestavily pokrmy právě z těchto potravin?
- Losos, jakožto potravina bohatá na bílkoviny, obsahuje kyselinu glutamovou, cystein, glycin, taurin.
- Čirok paří mezi obiloviny budoucnosti a je zdrojem glutaminu.
- Chřest je mimořádný svým obsahem glutathionu.
- Mix listů, v námi navrženém salátu, obsahuje hořčiny a tak jemně stimuluje naše trávení.
- Olivový olej obsahuje velmi silný antioxidant, a to vitamín E.
- Tahini pasta je bohatým zdrojem minerálů jako hořčík, zinek, selen.
- Sušená rajčata obsahují vitamín C, B, E.
- Česnek obsahuje thioly, nezapomeňte na správnou přípravu česneku, o které se můžete dočíst více v našim článku z prosince.
- Lahůdkového droždí obsahuje vitamíny skupiny B.
- V červených hroznech se nachází velké množství živin, které pomáhají regulovat druhou detoxikační fázi.
- Špenát obsahuje vitamín E, C, kyselinu listovou.
- Nikoho asi nepřekvapí, že pomeranč je dobrým zdrojem vitamínu C, ale co možná už nevíte je, že obsahuje i kyselinu listovou.
- Oranžová barva mrkve nás navádí k velkému obsahu karotenoidů.
- Kapusta je bohatým zdrojem vitamín C.
- Jablečný ocet podporuje tvorbu trávicích šťáv.
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog