Bylina Tulsi a její blahodárné účinky na lidské zdraví
Tulsi a její původ
Bylina Tulsi, známá také jako svatá bazalka, je tradiční indickou bylinou, která se vyznačuje širokým spektrem léčebných vlastností a je uctívána pro své duchovní a zdravotní přínosy po tisíce let. Tato bylina, která nese latinský název Ocimum sanctum nebo Ocimum tenuiflorum, je součástí mnoha léčebných a rituálních praktik v Indii a jiných částech světa.
V Ájurvédě je Tulsi známa jako „Nesrovnatelná“, „Matka přírodní medicíny“ a „Královna bylin“ a je uctíváno jako „elixír života“, který nemá obdoby jak pro své léčivé, tak pro duchovní vlastnosti.
První zmínky o bylině Tulsi (Ocimum sanctum nebo Ocimum tenuiflorum) lze vystopovat do starověké Indie, kde má tato rostlina dlouhou historii jako posvátná a léčivá bylina. Přesné datum, kdy byly poprvé zaznamenány informace o Tulsi, není známo, protože byla součástí ústního předávání znalostí a tradičních praktik.
Zmíňky o Tulsi se dají najít v různých starých indických textech, jako je Charaka Samhita, staroindický text o ajurvédské medicíně, kde jsou popsány její léčivé vlastnosti a význam. Objevuje se i v Mahabharatě a Ramayaně, dvou důležitých hinduistických epických básních, kde je zmíněna jako rostlina s duchovním a léčivým významem.
Je důležité poznamenat, že bylina Tulsi není pouze lékem, ale také součástí kulturního dědictví a duchovního života mnoha lidí.
Celkově je Tulsi fascinující bylinou s bohatou historií a širokým spektrem potenciálních zdravotních přínosů. Je oblíbená nejen pro své léčebné účinky, ale také pro svoji schopnost posílit duchovní pohodu a harmonii v životě lidí.
Příznivé účinky nyní potvrzují vědecké výzkumy. Pojďme se spolu podívat na shrnující fakta výzkumu zveřejněná v Journal of Ajurveda and Integrative Medicine (J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec; 5(4): 251–259. doi: 10.4103/0975-9476.146554)
Uvádí se zde, že celosvětově dochází k nárustu obezity, cukrovky, rakoviny, demence, deprese a dalších chronických onemocnění způsobených moderním životním stylem as ním spojeným nedostatkem fyzické aktivity, vysokým příjmem cukru, tuků, soli, alkoholu a tabáku a vystavením toxický koktejl průmyslových chemikálií.
Může být Ajurvéda východiskem z chronických nemocí?
V článku se uvádí mimo jiné, že Ájurvéda jako věda o životě a nejstarší lékařský systém na světě má holistický přístup ke zdraví a nemocem, který se zaměřuje na zachování a podporu dobrého zdraví a prevenci nemocí prostřednictvím praktik zdravého životního stylu.
Mezi tyto praktiky patří konzumace čerstvých, minimálně zpracovaných potravin, používání "rasayanas", které zpomalují stárnutí a nemoci, sofistikované detoxikační praktiky a pravidelná konzumace adaptogenních bylin, které zvyšují schopnost těla udržovat rovnováhu uprostřed různých stresorů
Ájurvédské použití léčivých a kulinářských bylin čerpá z neuvěřitelné biodiverzity Indie s rozmanitostí, která je nepřekonatelná v žádném lékařském systému; přesto žádná ze všech používaných bylin nemá status srovnatelný s Tulsi, nebo bazalkou posvátnou (Ocimum sanctum).
Pojďme se tedy podívat na nejvýraznější účinky působení Tulsi podle aktuálních vědeckých výzkumů:
Tulsi jako adaptogen
Tulsi je považovaná za silný adaptogen (bylina, která pomáhá s adaptací na stres a podporou homeostázy). Západní věda odhalila, že Tulsi má skutečně mnoho farmakologických účinků, které tento účel splňují.
Tulsi je také připisováno, že dodává lesk pleti, sladkost hlasu a podporuje krásu, inteligenci, vytrvalost a klidné emocionální rozpoložení.[1,2,3,4] Kromě těchto vlastností podporujících zdraví se Tulsi doporučuje jako léčba řady stavů včetně úzkosti, kašle, astmatu, průjmu, horečky, úplavice, artritidy, očních onemocnění, zažívacích potíží, škytavky, zvracení, žaludečních, srdečních a urogenitálních poruch, bolestí zad, kožních onemocnění, kožních onemocnění, hmyzu, uštknutí hadem a štírem a malárie.[1,3,4,5]
Ochrana a detoxikace
Mnohé z fyziologických výhod Tulsi lze přičíst její schopnosti pomáhat s vnitřním úklidem těla a chránit tělo před poškozením způsobeným toxiny. Tyto funkce jsou často připisovány vysokému obsahu fenolických sloučenin v Tulsi a antioxidačním vlastnostem.
Laboratorní studie prokázaly, že Tulsi chrání před toxickým chemickým poškozením tím, že zvyšuje hladinu molekul antioxidantů, jako je glutathion, a zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů, jako je superoxiddismutáza a kataláza, které chrání buněčné organely a membrány likvidací volných radikálů. [6] a dalších toxických látek.[7,8]
Kromě toho Tulsi chrání nejen před poškozením způsobeným toxickými sloučeninami, ale také umožňuje tělu efektivněji transformovat a eliminovat toxiny zvýšením aktivity jaterních detoxikačních enzymů, jako je enzym cytochrom P450, který deaktivuje toxické chemikálie a umožňuje jejich bezpečné vylučování.[9]
Toxický stres: Chemikálie, těžké kovy a záření
Schopnost Tulsi chránit před škodlivými účinky různých toxických látek byla zdokumentována v mnoha experimentálních studiích. Tyto studie potvrzují schopnost Tulsi předcházet poškození jater, ledvin a mozku tím, že chrání před genetickým, imunitním a buněčným poškozením způsobeným pesticidy, léčivy a průmyslovými chemikáliemi.
Kromě ochrany před toxickými chemikáliemi bylo prokázáno, že Tulsi také chrání před toxickými účinky těžkých kovů, jako je olovo, arsen, kadmium, chrom a rtuť[10,11,12] a toxickými účinky záření.[13,14,15,16]
Fyzický stres
Dlouhodobá fyzická námaha, fyzické omezení, vystavení chladu a nadměrnému hluku narušují homeostázu vyvoláním fyziologického a metabolického stresu. Prostřednictvím posílení různých buněčných a fyziologických adaptačních funkcí jsou adaptogenní byliny, jako je Tulsi, schopny chránit před tímto poškozením.
Metabolický stres
Metabolický stres způsobený špatnou stravou, nízkou fyzickou aktivitou a psychickým stresem je hlavním rysem moderního životního stylu a odhaduje se, že „metabolický syndrom“ postihuje až jednu třetinu moderní populace.
Metabolický syndrom, také známý jako „prediabetes“ nebo „Syndrom X“, zahrnuje „nebezpečnou čtveřici“ obezity, hypertenze, vysokého cholesterolu a špatné regulace glukózy a je spojen s chronickým zánětem a vyšším rizikem cukrovky, srdečních chorob a mrtvice. Zatímco přesné příčiny metabolického syndromu jsou stále diskutovány, existují důkazy, které naznačují, že Tulsi může pomoci při řešení mnoha rysů metabolického syndromu a jejich důsledků.
Podobně v klinických studiích na lidech Tulsi prokázala, že snižuje hladiny glukózy, zlepšuje krevní tlak a lipidové profily[17,18,19] a snižuje mnoho diabetických příznaků u pacientů s diabetem 2. typu.[20]
Antioxidační účinky
Tulsi obsahuje silné antioxidanty, jako je vitamin C a další fytonutrienty, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle. Tím se snižuje poškození buněk a může se tak předcházet různým chorobám, včetně rakoviny.[21]
Posílení imunitního systému
Pravidelná konzumace čaje nebo extraktu z byliny Tulsi může zlepšit imunitní systém. Obsahuje látky, které pomáhají tělu bojovat s infekcemi a nemocemi. [22]
Zlepšení trávení
Tato bylina může pomoci zlepšit trávení a redukovat žaludeční problémy, jako jsou nadýmání, pálení žáhy a bolesti žaludku.[24]
Zlepšení dýchacích cest
Tulsi má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě nachlazení, kašle a jiných respiračních problémů. Je také užitečná při prevenci alergických reakcí.[25]
Bolest a zánět
Obsažené látky mají analgetické a protizánětlivé účinky, což může pomoci při zklidnění bolesti a zánětu v těle.[26]
Kožní problémy
Tulsi má antiseptické a antibakteriální vlastnosti, což ji činí užitečnou při léčbě kožních problémů, včetně akné a ekzému.[27]
Podpora kardiovaskulárního zdraví
Některé studie ukazují, že Tulsi může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což přispívá k celkovému kardiovaskulárnímu zdraví.[28]
Toto jsou pouze některé z citovaných studií a pramenů, které podporují účinky byliny Tulsi na lidské zdraví. Je důležité si uvědomit, že vědecký výzkum na této bylině pokračuje a může odhalit další přínosy a využití v budoucnu.
Jaké aktivní látky obsahuje Tulsi?
Bylina Tulsi (Ocimum sanctum nebo Ocimum tenuiflorum) obsahuje různé aktivní látky, vitaminy a minerály, pro které je ceněna. Patří zde mimo jiné například:
- Éterické oleje: Tulsi obsahuje éterické oleje, jako je eugenol, který má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Eugenol je také známý svým antioxidačním účinkem. Největší obsah eugenolu je v listech , v měsíci říjnu, kdy se Tulsi sklízí.
- Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, včetně vitaminu C a dalších fytonutrientů, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle a chránit buňky před poškozením.
- Vitamíny: Tulsi obsahuje různé vitamíny, včetně vitaminu A (karoten 2,5 mg/100 g), vitaminu K a vitaminu C (85 mg/100 g). Tyto vitamíny jsou důležité pro imunitní systém, zdraví kůže, srážení krve a další funkce těla. (Singh at al, 1969, Pushpangadan and Sobti, 1977, Ornish, 1966)
- Minerály: Obsahuje minerály, jako je vápník (05-3,5 mg/100 g), železo, zinek a mangan. Tyto minerály jsou důležité pro zdravý růst a vývoj, krevní oběh a další biologické funkce. (Samudaralwar and Garg,1996)
- Flavonoidy: Tulsi obsahuje různé flavonoidy, což jsou antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi. Flavonoidy mohou pomoci snižovat zánět v těle.
- Triterpeny: Tyto látky jsou známé pro své protizánětlivé účinky a mohou přispívat k celkovému zdraví.
- Kyselina askorbová (vitamin C): Je známo, že Tulsi obsahuje značné množství vitaminu C, což je důležitý antioxidant, který podporuje imunitní systém a zdraví kůže.
- Beta-karoten: Tulsi obsahuje beta-karoten, který je předchůdcem vitaminu A (karoten 2,5 mg/100 g), je důležitý pro zrak, zdravou pokožku a imunitní systém.
Jaké formy Tulsi najdete u nás na trhu?
Tulsi je u nás dostupná hlavně v sušené formě jako doplněk stravy. Můžete koupit sušené listy v kapslích, nebo jaké nálevkové sáčky či nasušené listy k přípravě nálevů
Čaj z Tulsi: Pokud pijete čaj z Tulsi, doporučuje se obvykle 1 až 2 šálky čaje denně. Řada čajů s Tulsi od Organic India je kvalitním zdrojem této byliny v organické kvalitě a z místa jejího původního výskytu. Tyto čaje jsou skvělé jak teplé tak i jako ledové čaje v letním období. Tulsi má totiž nezaměnitelnou chuť a velmi lahodnou chuť. Časem Vám klidně nahradí i kávový rituál.
Tulsi kapsle: sušené listy různých drůhu jsou obvykle v dávce 300 mg a užívají se 1-2 kapsle 2 x denně
Čerstvá bylina Tulsi: Pokud máte přístup k čerstvé bylině Tulsi, můžete snadno přidávat listy do jídel, salátů nebo připravovat čerstvé nálevy. Jsou výraznější chuti, než u nás známá bazalka.
Tak jako všechny byliny i Tulsi může interagovat s léky, může vyvolat alergickou reakci, není vhodné pro těhotné a kojící ženy a je dobré se před užíváním poradit se zkušeným odborníkem, nebo naturopatem.
1. Singh N, Hoette Y, Miller R. Tulsi: The Mother Medicine of Nature. 2nd ed. Lucknow: International Institute of Herbal Medicine; 2010. pp. 28–47. [Google Scholar]
2. Mahajan N, Rawal S, Verma M, Poddar M, Alok S. A phytopharmacological overview on Ocimum species with special emphasis on Ocimum sanctum. Biomed Prev Nutr. 2013;3:185–92.[Google Scholar]
3. Mohan L, Amberkar MV, Kumari M. Ocimum sanctum linn. (TULSI)-an overview. Int J Pharm Sci Rev Res. 2011;7:51–3. [Google Scholar]
4. Pattanayak P, Behera P, Das D, Panda SK. Ocimum sanctum Linn. A reservoir plant for therapeutic applications: An overview. Pharmacogn Rev. 2010;4:95–105. [PMC free article][PubMed] [Google Scholar]
5. Mondal S, Mirdha BR, Mahapatra SC. The science behind sacredness of Tulsi (Ocimum sanctum Linn.) Indian J Physiol Pharmacol. 2009;53:291–306. [PubMed] [Google Scholar]
6. Panda VS, Naik SR. Evaluation of cardioprotective activity of Ginkgo biloba and Ocimum sanctum in rodents. Altern Med Rev. 2009;14:161–71. [PubMed] [Google Scholar]
7. Shivananjappa M, Joshi M. Aqueous extract of tulsi (Ocimum sanctum) enhances endogenous antioxidant defenses of human hepatoma cell line (HepG2) J Herbs Spices Med Plants. 2012;18:331–48. [Google Scholar]
8. Manikandan P, Murugan RS, Abbas H, Abraham SK, Nagini S. Ocimum sanctum Linn. (Holy Basil) ethanolic leaf extract protects against 7,12-dimethylbenz (a) anthracene-induced genotoxicity, oxidative stress, and imbalance in xenobiotic-metabolizing enzymes. J Med Food. 2007;10:495–502. [PubMed] [Google Scholar]
9. Rastogi S, Shukla Y, Paul BN, Chowdhuri DK, Khanna SK, Das M. Protective effect of Ocimum sanctum on 3-methylcholanthrene, 7,12-dimethylbenz (a) anthracene and aflatoxin B1 induced skin tumorigenesis in mice. Toxicol Appl Pharmacol. 2007;224:228–40. [PubMed] [Google Scholar]
10. Karamala SK, Srilatha C, Anjaneyulu Y, ChandraSekharaRao TS, Sreenivasulu D, Pidugu AP. Hematobiochemical changes of lead poisoning and amelioration with Ocimum sanctum in wistar albino rats. Vet World. 2011;4:260–3. [Google Scholar]
11. Sharmila Banu G, Kumar G, Murugesan AG. Effects of leaves extract of Ocimum sanctum L. on arsenic-induced toxicity in Wistar albino rats. Food Chem Toxicol. 2009;47:490–5. [PubMed] [Google Scholar]
12. Sharma MK, Kumar M, Kumar A. Ocimum sanctum aqueous leaf extract provides protection against mercury induced toxicity in Swiss albino mice. Indian J Exp Biol. 2002;40:1079–82.[PubMed] [Google Scholar]
13. Bhartiya US, Raut YS, Joseph LJ. Protective effect of Ocimum sanctum L after high-dose 131iodine exposure in mice: An in vivo study. Indian J Exp Biol. 2006;44:647–52. [PubMed] [Google Scholar]
14. Joseph LJ, Bhartiya US, Raut YS, Hawaldar RW, Nayak Y, Pawar YP, et al. Radioprotective effect of ocimum sanctum and amifostine on the salivary gland of rats after therapeutic radioiodine exposure. Cancer Biother Radiopharm. 2011;26:737–43. [PubMed] [Google Scholar]
15. Reshma K, Kamalaksh S, Bindu YS, Pramod K, Asfa A, Amritha D, et al. Tulasi (Ocimum Sanctum) as radioprotector in head and neck cancer patients undergoing radiation therapy. Biomedicine. 2012;32:39–44. [Google Scholar]
16. Singh N, Verma P, Pandey BR, Bhalla M. Therapeutic Potential of Ocimum sanctum in prevention and treatment of cancer and exposure to radiation: An overview. Int J Pharm Sci Drug Res. 2012;4:97–104. [Google Scholar]
17.Agrawal P, Rai V, Singh RB. Randomized placebo-controlled, single blind trial of holy basil leaves in patients with noninsulin-dependent diabetes mellitus. Int J Clin Pharmacol Ther. 1996;34:406–9. [PubMed] [Google Scholar]
18. Rai V, Mani UV, Iyer UM. Effect of Ocimum sanctum leaf powder on blood lipoproteins, glycated proteins and total amino acids in patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. J Nutr Environ Med. 1997;7:113–8. [Google Scholar]
19. Devra DK, Mathur KC, Agrawal RP, Bhadu I, Goyal S, Agarwal V. Effect of tulsi (Ocimum sanctum Linn) on clinical and biochemical parameters of metabolic syndrome. J Nat Remedies. 2012;12:63–7. [Google Scholar]
20. Kochhar A, Sharma N, Sachdeva R. Effect of supplementation of Tulsi (Ocimum sanctum) and Neem (Azadirachta indica) leaf powder on diabetic symptoms, anthropometric parameters and blood pressure of non insulin dependent male diabetics. Ethno-Med. 2009;3:5–9. [Google Scholar]
21. Studie zveřejněná v časopise "Food Chemistry" v roce 2007 potvrdila vysoký obsah antioxidantů v bylině Tulsi, což podporuje její schopnost neutralizovat volné radikály. (Singh et al., 2007)
22. Výzkum publikovaný v "Journal of Ethnopharmacology" v roce 2016 prokázal, že extrakt z Tulsi má imunomodulační účinky a může zvýšit odolnost těla vůči infekcím. (Nair et al., 2016)
23. Výzkum z roku 2012, publikovaný v "Journal of Ethnopharmacology", prokázal protizánětlivé účinky byliny Tulsi na trávicí systém a schopnost snižovat žaludeční potíže. (Mondal et al., 2012)
24. Výzkum v "Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics" v roce 2011 potvrdil protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti Tulsi a její užitečnost při léčbě respiračních onemocnění. (Cohen et al., 2011)
25. Výzkum v "Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics" v roce 2011 potvrdil protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti Tulsi a její užitečnost při léčbě respiračních onemocnění. (Cohen et al., 2011)
26. Výzkum v "Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics" v roce 2011 potvrdil protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti Tulsi a její užitečnost při léčbě respiračních onemocnění. (Cohen et al., 2011)
27. Výzkum v "International Journal of Cosmetic Science" v roce 2013 zdůraznil antiseptické a antibakteriální vlastnosti Tulsi pro léčbu kožních problémů. (Prakash et al., 2013)
28. Studie uveřejněná v "Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition" v roce 2007 naznačila, že Tulsi může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku. (Suanarunsawat et al., 2007)
Přeji Vám za celý tým Ecce Vita krásný a pohodový vstup do podzimu:-).
Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu , www.eccevita.cz, @ivetajecmikskuherska
Děkujeme!
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog