Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Co se děje, když vaše zažívání nefunguje správně?

Nestrávená potrava přetrvává ve vašem zažívacím traktu a vytváří toxické prostředí vhodné pro šíření plísní, virů, rakovinových buněk a parazitů ve vašem těle. Jste náchylnější ke všem nemocem, dochází k překyselení organismu (i přesto, že jíte zásadotvorné potraviny) a postupně se narušuje celý váš ekosystém.

 

Nestrávená potrava přetrvává ve vašem zažívacím traktu a vytváří toxické prostředí vhodné pro šíření plísní, virů, rakovinových buněk a parazitů ve vašem těle. Jste náchylnější ke všem nemocem, dochází k překyselení organismu (i přesto, že jíte zásadotvorné potraviny) a postupně se narušuje celý váš ekosystém.

Nechceme nikoho vyděsit, ale protože je pro nás vaše zdraví důležité, považujeme za zásadní neustále zdůrazňovat, že zažívání je to, kde se buduje váš imunitní systém a v neposlední řadě také hormon ŠTĚSTÍ – Serotonin. Takže pokud máte NEšťastné “bříško”, budete NEšťastní v celé své podstatě.

Dobrá zpráva je, že v drtivé většině případů lze zažívání zavčasu napravit. Existuje spousta rad o kterých ještě určitě napíšeme. Zásadní je však uvědomit si, že různé skupiny potravin vyžadují pro své trávení různé trávicí enzymy a také rozdílnou zásaditost prostředí v žaludku. Požívání potravin v nevhodných kombinacích způsobují chaos v trávicím procesu, minimální vstřebatelnost živin a vznik nebezpečného prostředí, jenž jsme zmiňovali na začátku.

Mezi nejčastější chyby v kombinování potravin patří například mix živočišných bílkovin (maso, vejce, sýry, ryby) a sacharidů. → Maso s bramborem, pečivem, či jakoukoli obilovinou je častá příčina nadýmání a zažívacích potíží. (Nejvhodnější je jíst maso se zeleninou, a to buď vařenou nebo syrovou). Živočišné bílkoviny je rovněž nevhodné kombinovat s rostlinnými bílkovinami (luštěniny, ořechy, semena). Jogurtem s ovocem a ořechy na snídani, čočkovou kaší s vejcem a krajícem chleba na oběd své zdraví rozhodně nepodpoříte. Naopak.

Nejjednodušší a často nejúčinnější řešení je naslouchat svému tělu. Cítíte-li se po jídle unaveně, nafoukle, nebo je vám těžko → s největší pravděpodobně jste snědli nevhodou kombinaci potravin a vaše tělo právě spotřebovává většinu své energie na zpracování těžkého úkolu, jenž jste mu přidělili.

Spousta lidí si také neuvědomuje, že ranní SMOOTHIES à la “co dům dal” nebo “nahážu do mixéru všechno zdravé”, ačkoli sestávají ze zdravých surovin, mohou mít na tělo kontraproduktivní účinek.

Naučte se jednou pro vždy správně kombinovat potraviny a přečtěte si více na toto téma například v naší knize “Štávy a míchané nápoje z přírody”, která se věnuje zejména vhodným kombinacím rostlinných potravin a popisuje jednotlivé účinky těchto kombinací v podobě za studena lisovaných čerstvých šťáv a smoothies.

Dále knihy “Zánět: skrytý zabiják” a “Ajurvédské recepty pro zdraví” pokrývají tematiku stravování a kombinování potravin z širšího a komplexnějšího hlediska.