Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Cukrovka a jak nad ní zvítězit

(tema: Dlouhověkost)

Co stojí za touto civilizační chorobou? Jak rozlišovat cukr, co znamená glykemický index potravin a pár tipů, jak si dát na cukrovku pozor. 

Tématem našeho nového blogu je diabtes melitus neboli cukrovka. Co stojí za touto civilizační chorobou? Glukóza (cukr) je zdrojem energie pro buňky, které tvoří svaly a tkáně a zdrojem výživy pro mozek, je pro nás tedy nezbytná. Aby energie mohla vzniknout, potřebujeme právě glukózu v naší krvi. Odkud jí získáváme? Jedním zdrojem je jídlo, tím druhým jsou játra, které si udržují glukózu pro stav nouze. Přepravcem glukózy v krvi do buněk je hormon inzulin produkovaný ve slinivce. Ten, jednoduše řečeno, zaklepe na dveře buňky, řekne správné heslo a dostane glukózu do nitra buňky. K tomu potřebuje navíc pár pomocníků z řad minerálů jako je chrom a vanád. V případě, že máme ale inzulinu málo, nebo nefunguje tak, jak by měl, dveře buněk zůstávají uzavřené a cukr zůstává uvězněný v krvi. Tomu se říká inzulinová rezistence neboli snížená citlivost tkání k inzulinu. Tělo si uvědomí, že je v krvi mnoho cukru a tak si myslí, že vypustilo příliš málo inzulinu, a tak přidává další a další. Inzulin buší na dveře buněk, a když to nejde po dobrém, otevře je násilím a buňky může porušit. Nakonec se mu přestane dařit dveře otvírat a v naší krvi se hromadí cukr, který tam ale správně nepatří. Bohužel, jako první se stávají rezistentní vůči inzulinu svalové buňky, zatímco tukové buňky rády cukr stále přijmou. Cukr místo svalů putuje do tuku a my začneme přibírat, a to zejména v oblasti břicha. Dostáváme se do fáze metabolického syndromu. Hladina cukru se v krvi stále zvyšuje a po čase přichází strašák jménem cukrovka.

Mezi příznaky cukrovky může patřit přehnaná žízeň, váhový úbytek, časté močení, bolesti břicha, únava, špatné hojení ran, rozmazaný zrak a mnoho dalších. Pokud máte podezření, neváhejte ani chvíli, poraďte se svým lékaře a vyhledejte odbornou pomoc.

V typologii rozeznáváme dibates prvního a druhého typu, prediabtes a těhotenskou cukrovku. My se dnes zaměříme na prediabetes a diabetes druhého typu, tedy typy, které jsou nejčastěji spojovány s nezdravým životním stylem a obezitou. Je to případ, kdy buňky začnou být rezistentní na účinek inzulinu a slinivka už nezvládá dostatek dalšího vyrobit. Cukr se hromadí v krvi a výsledkem je právě cukrovka druhého typu. Jak se tedy vyhnout tomuto typu, a na co si zejména dávat pozor?

Pravidlo č. 1: Zamysleme se nad tím, co jíme a snažme se omezit přísun jednoduchých cukrů ve stravě.

Cukr je návykový a je těžké se ho vzdát. Bohužel je téměř všude: v bílém pečivu, cereáliích, v některém ovoci a ve spoustě dalších potravin. Např. v banánech je ho opravdu hodně. Čím více je banán uzrálý, tím více obsahuje cukru. Naším tipem je proto vybírat zelenější kousky bez hnědých teček. Snažte si vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem (glykemický index vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávicích traktu na glukózu, která pokračuje do krevního oběhu). Čím rychleji vám potravina dokáže zvýšit cukr v krvi, tím vyšší GI má. Např. pivo, hranolky a další výrobky z brambor a mouky mají GI nad 100, oproti tomu hlávkový salát, spolu s další zeleninou, má GI = 10. Glykemický index se dá snižovat skladbou potravin. Důležité je také, kolik vlákniny, tuku, bílkovin a kyselin je v jídle obsaženo. To vše má totiž vliv na rychlost vyprazdňování žaludku. Ano, je tedy rozdíl, zda si dám croissant s džemem nebo žitný poctivý chléb s máslem, sýrem a zeleninou. Také kyselé potraviny umí GI efektivně snižovat. Pomoct může přidat kapku jablečného octa nebo citrónu. Všeobecně platí, že čím déle potraviny vaříme, tím více se zvyšuje jejich GI (pozor na převařené těstoviny, rozvařené brambory nebo rýži). Dopřejte si kvalitní potraviny, vlákninu a zdravé tuky, vyhněte se smaženým jídlům. Pokud máte chuť na maso, vyberte si bio z volných chovů. Divoký losos je zase zdrojem tolik prospěšných omega-3 mastných kyselin. Nemáte-li ryby v oblibě nebo tak často po ruce, doplňte omega-3 přírodní cestou s Ecce Vita Omega-3 kapslemi, které poskytují zdroj mastných kyselin z vysoce koncentrovaného rybího oleje z ryb pocházejících z ledového arktického oceánu.

Důležité jsou potraviny s obsahem minerálních látek, zejména chromu. Například brokolice je výborným zdrojem chromu, který je pomocníkem inzulinu, jak jsme si řekli již v úvodu. Fíky, artyčoky, dýňová semínka, avokádo a některé ořechy jsou vhodnými zdroji doplnění hořčíku, zinku, selenu a dalších důležitých prvků. Doplňujte antioxidanty, které najdete zejména v bobulovinách. Kokosový olej je skvělý pomocník pro balanc hladiny cukru v krvi – můžete na něm vařit, nebo si ho vychutnat jen tak, na lžíci k jídlu.

Nesmíme zapomenout také na koření a bylinky. Koriandr podporuje funkci slinivky, kurkuma činnost jater a je protizánětlivá. Zkuste přidat lžičku kurkumy také do čaje nebo jakéhokoliv jídla. Nezapomeňte přidat také lžičku skořice pravé pravé do snídaně a smoothies nebo večer do čaje. K harmonizaci trávení pomůže fenykl, kardamom, zázvor, římský kmín, nebo vyzkoušejte směs koření Trikatu. Mezi další prospěšné byliny patří Mumio – přírodní směs ze skalních trhlin Himalájí obsahující 17 aminokyselin a vitaminů ze skupiny B, provitamín D, vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík a mnoho dalších látek. Dále Amalaki, které je jedním z významných zdrojů vitamínu C, chebule srdčitá (Tinospora cordifolia) neboli Guduhi (Amrit, „nektar nesmrtelnosti“, posiluje žlázy včetně slinivky), která působí příznivě na metabolismus krevního cukru a tuků. Kalmegh neboli Právenka latnatá (Andrographis paniculata) působí na játra a na imunitní systém. K hlavním bylinám používaných při léčbě cukrovky patří také Gymnema sylvestre, známá pod názvem Gurmar (tzv. „zabíječ cukrů“), která podporuje rovnovážnou hladinu krevního cukru a snižuje chuť na sladké. U nás ji najdete v komplexní směsi zvané Dia Kare.

Pravidlo č.2: Dopřejte si pravidený a přiměřený pohyb.

Pohyb zvyšuje citlivost tkání na inzulin, takže je opravdu důležité se hýbat. Navíc je nezbytné udržovat a zvyšovat svalovou hmotu, která je rezervou zásobního cukru glykogenu. Pokud již máte cukrovku, předem si připravte, kdy a jak cvičit a vše konzultujte s odborníkem. Je důležité změnit životní styl, a pokud je člověk obézní, je na místě i snaha snížit váhu.

Pravidlo č. 3. Vyhýbejte se stresu

Krátkodobý stres nám nevadí. Problém nastává, když stres přetrvává dlouhodobě. Stresový hormon kortisol zvyšuje v zátěžových situacích hladinu krevního cukru, a pokud tato situace trvá dlouhodobě, může dojít k rozvoji cukrovky. Naučte se relaxovat, meditovat nebo se jen tak zhluboka prodýchejte, když je vám těžko. Pokud nevíte, jak začít, neváhejte se obrátit na odborníky: www.namastery.cz.

text: Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, naturopat, @y­vylife