Jak pečovat o žlučník a játra?
(tema: Detox)
Zahajujeme jaro s bylinkami na podporu jater a žlučníku. Čím jsou výjimečné?
Podpora detoxikačních orgánů je důležitá po celý rok. Nicméně blížící se jaro a s ním, nový příliv energie, odpradávna sloužil k odlehčení stravy, kdy tyto půsty trvali do Velikonoc.
Žlučník
I když je žlučník malý orgán tvaru hrušky, krásně schovaný na spodní straně jater, jeho funkce jsou velmi důležité. Hlavním úkolem je zachytit a zahustit žluč, kterou vytvoří játra a postupně ji dávkovat do dvanáctníku čímž napomáhá trávení potravy a především tuků. Žluč také váže na sebe toxiny a pomáhá je transportovat do střev, odkud se vyloučí. Má tedy svou důležitou roli v detoxikaci organismu.
Špatná strava a dnešní životní styl často způsobují jeho záněty, tvorbu kamínků, které umí vyvolat opravdu velké bolesti.
Žlučové kameny vznikají srážením nadbytku nerozpustných součástí žluči. Vzájemný poměr hlavních složek žluči je důležitý pro její tekutost a nadbytek nerozpustných složek jako je cholesterol nebo soli vápníku se sráží do drobných struktur – kamínků/kamenů. Důvodem nadměrného vylučování cholesterolu nebo minerálních solí do žluči je jejich nadbytečný příjem stravou. Takže opět i klíčem k nápravě je strava.
Pro podporu žlučníku jsme vybrali bylinky, které můžete vyzkoušet například v naší originální bylinné směsi s názvem Zdravý žlučník:
Máta peprná (Mentha piperita), nať je skvělá pro celkovou podporu trávicí soustavy a střev. Světlík lékařský (Euphrasia officinalis), nať nám osvěží tělo a podpoří tvorbu žluči. Chancaa piedra je bylinka původem z amazonských pramenů, která je protizánětlivá, podporuje trávení a eliminaci kamenů. Květ Smilu písečného (Helichrysum arenarium) podpoří zdravou funkci žlučníku, jater i celkovou obranyschopnost organismu. Jablečník obecný (Marrubium vulgare), nať je sice hodně hořký (jako ostatně všechny byliny na podporu trávení), je však skvělý pro podporu všech orgánů včetně žlučníku a jater. Pelyněk černobýl (Artemisia vulgaris), nať spolu s kořenem Omanu pravého posílí trávení a vylučování žluči.
(Pokud máte problémy se žlučníkem, je lepší se vyhnout příliš hořkým potravinám, protože mohou nadměrně stimulovat žlučník i tvorbu žluči!)
Játra
Játra jsou našim největším vnitřním orgánem a největším detoxikačním orgánem. Jsou centrem látkové výměny (metabolismu) všech živin a mají významnou roli v detoxikaci organismu.
Víte, proč jsou játra životně důležitým orgánem?
Játra mají řadu funkcí, jsou:
- zásadním detoxikačním orgánem
- centrem zpracování živin, metabolismu
- tvoří žluč, bez které bychom nemohli trávit tuky
- zásobovacím skladem glykogenu, bílkovin a tuků
- jsou žlázou endokrinní (tvoří se v nich některé hormony)
- jsou zásobním orgánem (ukládají glykogen, železo, některé vitaminy a minerály, tvoří se v nich bílkoviny krevní plazmy
Věděli jste, že játra váží kolem 1,5 kg a proteče jimi 1,5 l krve za minutu?
Pozitivní skutečnost je, že játra mají vysokou schopnost regenerace a podpora bylinami je zde opravdu na místě:
Když játra pracují dobře, můžou profiltrovat až 99% toxinů a to je velmi důležité. Do jater totiž přichází krev z gastrointestinálního traktu, krerá obsahuje kromě vstřebaných živin i bakterie, které se nezlikvidují v žaludku a různé toxiny. Filrace játry je tedy velmi důležitá.
Neméně důležitá je žluč, která vzniká v játrech. Na žluč se váže řada toxinů, vše se pak spojí s vlákninou a vyloučí stolicí. Takže dostatek vlákniny je další součástí, kterou nesmíme opomenout ve zdravém jídelníčku.
V játrech probíhá enzymatické štěpení toxických látek. Toto enzymatické štěpení probíhá ve dvou fázích. První , tzv. biotranformace u které vnikají z toxinů látky mnohdy nebezpečnější než ty původní toxiny a tvoří se volné radikály. Ve druhé fázi pak dochází k neutralizaci toxinů a nebo ke vzniku takové formy, která je vyloučitelná stolicí nebo ledvinami. Každá z těchzo fází potřebuje dostatek specifických živin, minerálů a vitaminů. Nevhodná strava a radikální diety často organismus spíše vyčerpávají než, aby mu prospívaly.
V praxi se často setkáváme s tzv. stagnací jater, což není nemoc. Jedná se pouze o zpomalenou činnost jater a žlučníku. Zde hraje velkou roli zdravá strava, bylinky, eliminace stresu…prostě úprava životníhu stylu zabírá dobře a účinně.
Dalším častým jevem dnešní doby jsou ztučnělá játra, kdy dochází k ukládání tuků v játrech nebo i kolem pasu a časem dochází k metabolickým poruchám. I hubení lidé můžou mít ztučnělá játra. Příčinou může být opět nevhodná strava s nadbytkem sacharidů, fruktózy nebo bílkovin, alkoholu.
Pro podporu jater jsme vybrali tyto bylinky, které můžete najít ve směsi Zdravá játra:
Benedikt čubet (Cnicus benediktus), nať dobře podporuje trávení. Kořen Pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) má velmi pozitivní vliv na normální funkci jater, zároveň působí i jako antioxidant a probiotikum. Klanopraška čínská (Schizandra sinensis), plod kromě toho, že je také antioxidant a adaptogen, podporuje pročištění jater a jejich zdravé fungování. Květ Růže stolisté (Rosa centifolia) také podporuje trávení a vylučování. Fenykl obecný (Foeniculum vulgare), plod podporuje trávení, buduje naši enzymatickou základnu a přispívá k detoxikaci. Stejně tak kořen Omanu pravého (Inula helenium), podporuje trávení a stimuluje vylučování žluči. Měsíček lékařský (Calendula officinalis), květ, je bylinka snad na všechno, je protizánětlivý a krásně podpoří zdravou funkci našich jater.
Čím jsou výjimečné bylinkové směsi Ecce Vita „Zdravá játra“ a „Zdravý žlučník“? Jsou sestaveny s láskou, podle originálních receptur a obsahují bylinky, které podpoří funkci jater a žlučníku.
Kromě bylinkových směsí můžete vyzkoušet i sušené bylinky v kapslích z rostlinné celulózy. V kapslích pod názvem Liver plus najdete unikátní himalájsou bylinku" Kutki", která patří mezi významné bylinky pro podporu jater. Metabolismus pomůže krásná směs obsahující extrakty čtyř árurvédských bylin včetně Guduchi a Amalaki, v kombinaci s pěti druhy koření s názvem Kagul. Produkci žluči podpoří hořčiny jako hořec, řepík, fenykl anýz, které najdete ve směsi Digest plus. Játra můžete podpořit i šťávou z plodu Morindy citrofolie (Noni), nebo kurkumou, kterou najdete jak kořen, tak i extrakt, spolu se zázvorem a pepřem ve směsi Kubra. Kurkumu může přidat i do zeleniny nebo k přípravě masa.
V případě, že se chcete dozvědět podrobnější informace o podpoře jater a žlučníku, vše naleznete v našem webináři na blogu, kategorie Život v kondici, kde Vás čekají dvě podrobné přednášky a návody, jak nejlépe pečovat o játra a žlučník.
Krásný den vám přeje Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, @ivetajecmikskuherska
Děkujeme!
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog