Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Metabolický syndrom

V České republice trpí metabolickým syndromem podle některých studií až 30% dospělé populace. Studie také ukazují, že syndrom je častější u mužů než u žen, což může být dáno rozdíly v tělesném tuku a hormonálním profilu. Co si pod tímto pojmem můžeme představit a proč je tento stav považován za symbol dnešní doby?

 

Co znamená metabolický syndrom (dále jen MS)

Metabolický syndrom je klinický a metabolický stav charakterizovaný kombinací několika kardiovaskulárních rizikových faktorů. Tento stav je často spojen s: obezitou, insulinovou rezistencí, dyslipidemií (termín používaný pro označení různých poruch týkajících se lipidů (tuků) v krvi. Tato porucha zahrnuje zvýšené hladiny "špatného" cholesterolu (LDL), snížené hladiny "dobrého" cholesterolu (HDL), a vysoké hladiny triglyceridů) a hypertenzí (často nazývaná vysoký krevní tlak, je chronický zdravotní stav, při kterém je krevní tlak ve tepnách trvale vysoký).

 

Msyndrom_2_1 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Mezinárodního Diabetesového Federace (IDF) se diagnóza metabolického syndromu klade, když jedinec splňuje alespoň tři z následujících kritérií:

  • Centrální obezita s obvodem pasu nad 94 cm u mužů a 80 cm u žen (podle IDF)

  • Zvýšené triglyceridy nebo léčba této poruchy

  • Snížené HDL cholesterol nebo léčba této poruchy

  • Zvýšený krevní tlak nebo léčba hypertenze

  • Zvýšená hladina glukózy nalačno nebo diabetes

 

Proč je Metabolický syndrom nebezpečný?

MS  je tichý nepřítel. Jelikož nebolí, nevěnujeme mu dostateščnou pozornost. Je to ale předstupeń řady nemocí a představuje zvýšené riziko pro rozvoj diabetu typu 2, ischemické choroby srdce a dalších zdravotních komplikací. Mnoho lidí si tuto skutečnost neuvědomuje, ono to vlastně není nemoc, jen nějaké „běžné „ potíže „ a však při jejich kombinaci  se může jednat o vážný zdravotní problém, který může vyústit v řadu civilizačních nemocí. 

 

Co je ale důležité, přes všechna rizika, s adekvátními změnami životního stylu a stravovacími návyky, je možné jeho negativní dopady výrazně minimalizovat. 

 

Jaké jsou hlavní příčiny  vedoucí k vzniku MS?

1. Genetické predispozice:
Rodinná anamnéza metabolického syndromu může zvýšit pravděpodobnost jeho vývoje.

2. Životní styl:
Nezdravé stravovací návyky (vysoký příjem nasycených tuků a cukrů), nedostatek fyzické aktivity a chronický stres mohou výrazně přispět k vzniku tohoto syndromu.

3. Věk a pohlaví:
Riziko vzniku metabolického syndromu se zvyšuje s věkem a muži mají obecně vyšší predispozici než ženy, ačkoli ženy po menopauze mají také zvýšené riziko.

4. Kouření:
Kouření cigaret může posílit všechny rizikové faktory spojené s metabolickým syndromem.

 

Pojďme se podívat, jak můžeme z hlediska přírodní preventivní péče postupovat.

Přírodní opatření proti Metabolickému syndromu. Existují dvě velmi zásadní oblasti, ve kterých můžeme pro sebe udělat. Je to zejména strava a úprava životního stylu. 
 

Msyndrom_food_active

 
Stravovací zvyklosti:

1.  Přechod na středomořskou nebo nízkoglykemickou dietu

  • Středomořská dieta je založena na stravovacích návycích typických pro oblasti jako je Itálie a Řecko. Tato dieta klade důraz na příjem zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a semínek, s minimálním podílem červeného masa. Preferuje olivový olej jako hlavní zdroj tuků a podporuje mírný příjem ryb, drůbeže, sýrů a jogurtu.

  • Nízkoglykemická dieta je zaměřena na potraviny, které mají nízký glykemický index a nepůsobí rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Je vhodná pro diabetiky a osoby trpící metabolickým syndromem. Dieta obvykle zahrnuje celozrnné produkty, bílkoviny z kvalitních zdrojů, zdravé tuky a hodně zeleniny.

(Můžeme říct, že středomořská dieta favorizuje olivový olej a více ryb, zatímco nízkoglykemická dieta zdůrazňuje celozrnné produkty a vyhýbá se potravinám s vysokým GI. Středomořská dieta je obecně zaměřena na zlepšení srdcového zdraví a snížení rizika chronických nemocí, nízkoglykemická dieta je zase specifická pro kontrolu glykemických odpovědí a je ideální pro diabetiky).

 

2.  Zvýšení příjmu vlákniny, ovoce a zeleniny

Vláknina je důležitá pro správné trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti, což může přispět k regulaci tělesné hmotnosti. Vlákninu lze rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou, a oba typy jsou pro zdraví důležité.

 

Zdroje rozpustné vlákniny:

  • Ovesné vločky 
  • Luštěniny - fazole, čočka, hrách
  • Jablka - obsahují pektin, který je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny
  • Chia semínka 

 

Zdroje nerozpustné vlákniny:

  • Celozrnné produkty - celozrnný chléb, hnědá rýže, celozrnné těstoviny
  • Ořechy a semena 
  • Zelenina - brokolice, květák, zelené fazolky 

Ovoce

Ovoce je bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Je důležité konzumovat různé druhy ovoce, aby tělo získalo různé typy nutričních látek

  • Citrusové plody - pomeranče, mandarinky, grapefruity, limetky,  (bohaté na vitamin C)
  • Bobulovité ovoce - jahody, maliny, borůvky, (vysoký obsah antioxidantů)
  • Tropické ovoce  - mango, papája, ananas,  (bohaté na enzymy, které pomáhají trávení)
  • Banány - (skvělý zdroj draslíku a snadno přenosný jako snack)

 

Zelenina

Zelenina je klíčová pro zásobení těla vitamíny, minerály, vlákninou a fytonutrienty, které pomáhají chránit před mnoha onemocněními.

  • Listová zelenina  - špenát, kale, rukola (je bohatá na železo a kalcium)
  • Košťálová zelenina  - brokolice, květák, bruselé kaly, (známé svými protirakovinnými vlastnostmi)
  • Kořenová zelenina  - mrkev, řepa, batáty , (vysoký obsah beta-karotenu a dalších vitamínů)
  • Cibule a česnek - (mají silné antibakteriální a protizánětlivé účinky)

Bylinky, doplňky stravy

Vitaminy a minerály můžete podpořit i doplňky stravy, nebo bylinnými doplňky stravy. Vhodné jsou multivitaminové, nebo multiminerálové komplexy (například C-kompex, Mineral-komplex), přírodní zroje minerálů a vitaminů jako například Amalaki, Mumio, Moringa. Důležité jsou také bylinky, které pomáhají snižovat zánět jako například kurkuma, zázvor, pepř dlouhý lékořice řepík, nebo bylinky podporu trávení (najdete v produktech Kubra, Kurkuma, Trikatu) a vstřebávání živin jako hořec, zázvor, L-glutamin (najdete v produktech Digest plus, Gut protect).

 

Pravidelná fyzická aktivita je zásadní – alespoň 150 minut středně náročné aerobní aktivity týdně.

Redukce stresu a dostatečný spánek.  Tyto dvě oblasti spolu dost souvisí, jelikož zvýšený stres může mít vliv na kvalitu spánku a opačně. 

Je důležité si uvědomit, že dlouhodobý chronický stres zvedá hladinu kortizolu v krvi. Kortizol zase snižuje množství glukózy, které si buňky jater a svalů můžou odebrat z krvi a vytváří si inzulinovou rezistenci. Inzulinová rezistenci zvyšuje hladinu mastných kyselin v krvi… a tak se postupně dopracujeme k metabolickému syndromu. Jak vidíme, vše souvisí se vším.  


Msyndrom_bylinky

  

1. Byliny a doplňky stravy

Existuje řada bylin, kterými můžeme podpořit jednotlivé oblasti, například byliny ovlivňující metablismus cholesterolu resp.tuků a cukrů (například pískavice, extrak se zeleného čaje, česnek, červená fermentovaná rýže, chebule srdčitá- najdete v produktech Cholesterol, Amrita,) byliny podporující kardiovaskulární systém, pomáhají tělu vyrovnat se s vlivem stresu jako například vrcholák pravý, jestřábních chlupáček, tulsi, ašvaganda, rhodiola- najdte v produktech Tulsi kapsle, Tulsi čaj, Adreno komplex)

 

2. Pravidelné kontroly

K preventivní péči patří i pravidelné zdravotní prohlídky, měření viscerálního tuku, (více se dozvíte v našem článku Jak se zbavit pneumatiky kolem pasu)  které nám můžou napovědět a včas zahájit potřebné změny v našem životě. 

Co dodat na závěr?

Přes všechna rizika, s adekvátními změnami životního stylu a stravovacími návyky, je možné negativní dopady metabolického syndromu výrazně minimalizovat. 

 

Měření viscerálního tuku může být klíčové pro posouzení rizika souvisejících zdravotních stavů, jako je metabolický syndrom, diabetes typu 2, a různé formy kardiovaskulárních onemocnění. Existuje několik metod, jak si můžete změřit nebo nechat změřit množství viscerálního tuku. Tyto metody se liší v přesnosti, dostupnosti a nákladech.

 

Metody měření viscerálního tuku

  • Bioelektrická Impedance (BIA)
    Tato technologie je běžně dostupná v mnoha digitálních váhách a fitness zařízeních. Měří se elektrický odpor těla k průchodu malého elektrického proudu. Vzhledem k tomu, že tuk vede elektricitu jinak než ostatní tělesné tkáně (jako jsou svaly nebo voda), lze pomocí BIA odhadnout procento tělesného tuku a někdy i množství viscerálního tuku. Přesnost může být ovlivněna úrovní hydratace a jinými faktory.
  • Densitometrie (Bod Pod)
    Tato metoda, která zahrnuje analýzu tělesného složení ve vzduchotěsné komoře, je velmi přesná, ale méně dostupná a dražší. Densitometrie měří tělesnou hmotnost, objem a hustotu a může poskytnout velmi přesné údaje o tělesném tuku.

  • CT a MRI Skeny
    Počítačová tomografie (CT) a magnetická rezonance (MRI) jsou mezi nejpřesnějšími metodami pro měření viscerálního tuku, protože umožňují vizualizaci tělesných tkání a přesně identifikují umístění tukové tkáně. Tyto metody jsou však drahé a nejsou běžně dostupné pro pravidelné měření tělesného tuku kvůli vysokým nákladům a potřebě sofistikovaného zařízení.

  • Ultrazvuk
    Ultrazvuk je méně invazivní a může být také použit k měření tukové tkáně, včetně viscerálního tuku. Tato metoda je obecně bezpečnější a levnější než CT nebo MRI.

 

 

Děkujeme!


Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog