Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

Prevence na prvním místě

(tema: Dlouhověkost)

Jedním z předsevzetí, které považujeme za zásadní, je Prevence. Prevence je jediná cesta, abychom se pokusili předejít nemocem.

Prevence na prvním místě

Nový rok začal nedávno a kdy jindy, než teď bychom si měli dát předsevzetí. Jedním z předsevzetí, které považuji za zásadní, je Prevence. Prevence je jediná cesta, abychom se pokusili předejít nemocem. Zde si uvedeme pár tipů a možná jste to právě Vy, kdo potřebuje trochu popostrčit anebo jen dostat návod, kde a jak začít. V rámci prevence jsme připravili také kategorii Onko­logické nemoci, na kterou nyní můžete uplatnit 10% slevový kód: EVPROTIRAKOVINE10. Speciální akce na podporu Světového dne boje proti rakovině platí do 8. 2. 2020.

Zásadní je uvědomit si: jsem odpovědný za své zdraví.

Ano, jsme to MY, kdo jsme odpovědní za své zdraví. Nemoc je pouze výsledkem našeho životního stylu a přístupu k sobě samému. Co tedy mohu pro sebe udělat a stát se odpovědným za své zdraví?

A)   Poznej sám sebe 
B)   Nastav si svůj životní styl a stravu tak, aby to korespondovalo s Tvým zdravotním stavem

A) Poznej sám sebe:

Najdi si dobrého lékaře, nebo terapeuta, který na Tebe bude mít čas a vysvětlí Ti, co si dostal do vínku a co si za roky života svým životním stylem nahospodařil. Zde je důležité, abychom se zorientovali a pochopili, co nám dělá dobře a co špatně. Každý z nás se narodí s určitou genetickou výbavou. Postupem času a vlivem našeho stravování, spánku, práce, prostředí, ve kterém žijeme, si své tělo buď udržujeme, nebo likvidujeme. Není divu, že s věkem, kdy se naše energie oslabuje, naše obranné mechanismy přestávají fungovat. Proto je důležité, abychom pochopili, jak jsme na tom a k čemu máme predispozice. Pak záleží už jen na nás, co jsme schopni obětovat a co změnit ve svém životě, abychom si neškodili.

Jak zjistím, jak na tom jsem?

Nechám si minimálně jednou do roka udělat preventivní prohlídku těla, včetně krevních testů. Poradím se ohledně komplexnosti testů. Většina potřebných testů není hrazená pojišťovnou, ale stojí za to si připlatit a znát o svém těle co nejvíce. Ptám se i na hodnoty, které se blíží k hornímu intervalu, ne jen na ty, které už jsou mimo interval (minimální i maximální).

  • Mohu si udělat i testy DNA, které mi napoví, jakou genetickou výbavu jsem dostal do vínku. To, že máme genetické predispozice neznamená, že nemoc propukne. Je třeba se vyhýbat „spínačům“, které aktivitu genů zapnou. Když znám své predispozice, mohu si lépe nastavit stravu, vybrat vhodné potraviny, změnit pracovní prostředí.
  • Mohu si udělat testy potravinových intolerancí. Ty ukážou potraviny, které dráždí imunitní systém. Mohu si otestovat střevní propustnost, složení mikrobiomu, stres, hormonální nerovnováhu. Všechny tyto testy mohou napovědět, kde začít se zlepšením nebo prevencí svého zdraví.
  • Dobrá zpráva je, že i když jsme se doposud o sebe nestarali a některé „spínače“ jsme zapnuli, můžeme je pořád vypnout. Jen to chce více času a čím jsme starší, anebo čím byly „spínače“ déle zapnuté, tím náročnější je proces jejich vypínání.

B) Nastav si svůj životní styl a stravu tak, aby to korespondovalo s Tvým zdravotním stavem.

 

Strava

Jezte potraviny, které snižují riziko nemocí včetně onkologických a posilují imunitní systém:

  • volte BIO potraviny, které obsahují méně pesticidů
  • volte lokální a sezonní potraviny
  • upřednostňujte rostlinnou stravu (obsahuje vlákninu, málo tuku a komplex živin)
  • u všeho rozhoduje KVALITA
  • základem každodenní stavy by měla být zelenina, alespoň 450 g/den, ovoce, luštěniny, semínka
  • konzumujte zdravé tuky (vyhýbejte se nasyceným tukům a trans-tukům, potravinám s obsahem hydrogenovaných olejů, které najdete například v margarínech a ztužených tucích). Mezi vhodné zdroje patří kvalitní olivový olej, lněný olej, avokádo, ořechy a semena. Vyhledávejte zdroje omega-3 mastných kyselin (losos, tuňák – omezeně, lněné semínko). Oleje uchovávejte v temnu a chladu. Máslo hned po zakoupení dejte do skleněné dózy.

  • vyhýbejte se polotovarům, trans tukům a zpracovaným potravinám
  • omezte mléčné výrobky, cukr, bílé pečivo
  • vybírejte celozrnné produkty i suroviny
  • snižte příjem masa a masných produktů (maso neobsahuje vlákninu, ale obsahuje nasycené tuky, které jsou spojovány s řadou nemocí. Maso musí být připravováno šetrnou cestou. Delším pečením nad 150˚C vznikají karcinogenní sloučeniny. Vybírejte spíše bílé maso (krůtí, ryby, kuřecí v bio kvalitě). Vyhýbejte se spálenému masu, které obsahuje karcinogenní látky
  • vařte bez oleje a tuku. Kvalitní tuk můžete přidat do jídla až po uvaření. Pokud potřebujete tuk, volte ghí (přepuštěné máslo), které si můžete zhotovit i doma. Zelenina se dá orestovat i na olivovém nebo kokosovém oleji
  • vybírejte ryby, pokud možno volně žijící z řek, potoků nebo chladných a neznečištěných moří. Ryby mohou také obsahovat řadu toxínů a těžkých kovů. Mezi vhodné druhy patří losos, pstruh, sardinky, sleť, tresky.
  • ryby jako tuňák, mečoun, pangasius, jezte méně často. Mají větší riziko kontaminace těžkými kovy.
  • myslete na stravu s obsahem antioxidantů, mezi které patří hlavně vitamíny a minerály. Zde platí pravidlo, jezte potraviny barvy duhy. (barevné potraviny obsahují řadu fytonutrientů jako například beta-karoteny, vitamín C, E…) Antioxidanty nás chrání proti oxidativnímu stresu a tím poškozování buněk a orgánů.
  • zahrňte potraviny s protirakovinným působením jako například česnek, cibule, zelí, košťálová zelenina, zelená listová zelenina, jablka, hrušky, kvašená zelenina, růžičková kapusta, kadeřábek
  • pijte přiměřené množství kvalitní nejlépe filtrované vody. Investice do vodního filtru se opravdu vyplatí
  • používejte bylinky, koření, které podporují trávení a imunitní systém jako například kurkuma, dlouhý pepř, fenykl, kar­damom, koriandr, bazalka, máta, zázvor
  • zahrňte do své stravy také syrové nebo méně upravené potraviny. Zeleninu vařte krátce, nejlépe v páře. Skladujte potraviny v čistém prostředí a před konzumací dobře umyjte. Vhodné je namočit zeleninu i ovoce na 15 minut do vody s jedlou sodou, pro uvolnění pesticidů.
  • pozor na plísně ve starých potravinách, ovoci, chlebu, sýru, často i staré ořechy. Obsahují aflatoxin, který patří mezi karcinogeny.
  • zlepšete svoji mikrobiotu vhodnými fermentovanými potravinami nebo probiotiky, prebiotiky
  • vyhýbejte se uzeninám, které obsahují dusičnany

 

 Živodní styl:

  • dostatek kvalitního spánku je základním pilířem pro zdraví
  • eliminujte návykové látky jako alkohol, kouření, kofein
  • dopřejte si pravidelný pohyb (alespoň 20 minut rychlejší chůze)
  • eliminujte stres (lze docílit meditací, potkáváním se s přáteli, najděte si koníčka, který Vás baví, používejte adaptogeny, které chrání od stresu jako například Tulsi)
  • pravidelně provádějte očistu těla i duše (existuje řada bylin jako například ajurvédská směs Triphala, směs bylin z pelyňků, omanu, kurkumy a jiných), dopřejte si odlehčovací dny nebo jednodenní půsty. Na jaře jsou skvělé saláty z pampelišky, kopřivové čaje.
  • narovnejte si vztahy
  • mluvte pravdu a nepomlouvejte 
  • naučte se meditovat (i krátká meditace má velký účinek na zklidnění)
  • milujte a buďte milováni
  • pomáhejte druhým
  • mějte se rádi
  • dopřejte si občas: NEDĚLAT NIC

 

 Pře­ji hodně radosti ze života. Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, @y­vylife

ev_ivet_blog_kreslici_platno_1.pngDěkujeme!


Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog