Skořice – koření nebo lék?
(tema: Dlouhověkost)
Skořice patří mezi nejvýznamnější léky Ájurvédy a rozhodně by neměla chybět ve vaší kuchyni, stejně jako v domácí přírodní lékarničce.
Skořice jako lék
Skořice je používána a velmi ceněna jak v ájurvédě, tak i v čínské medicíně. První záznamy o použití skořice jako léku se datují z období 2700 let před Kristem. V 1. století n. l. v Římě byla dokonce 15 krát dražší než stříbro.
V současné době existuje více než 250 druhu skořicovníků. Pod pojmem „pravá skořice“ by jste měli hledat druhy tropických stromů: Skořice ceylonská (Cinnamomum zeylanicum) nebo Skořice pravá (Cinnamomum Verum), které původem pochází ze Srí Lanky nebo z Indie. K léčebným účelům se používá vnitřní kůra z větví stromů. Ty se očistí, podélně nařežou a suší do plátů, ruliček (quills), anebo se pomelou na skořicový prášek. Skořicovník čínský (Cinnamomum cassia) pochází z Číny a Japonska a je používán hlavně jako koření. Druhy „pravé“ skořice mají ve srovnání se Skořicovníkem čínským jemnější příjemnou chuť, a co je podstatné, obsahují minimum kumarinu (látky, která může při dlouhodobém užívání vysokých dávek negativně působit na játra).
Ecce Vita Vám přináší Skořici pravou z nasušené kůry a v bio kvalitě, kterou můžete podle přírodní medicíny využít například takto:
- skořice je považována za jeden z nejdůležitějších léků Ájurvédy (snižuje Vátu a Kaphu, zvyšuje Pittu)
- lze ji využít při nachlazení, chřipce, horečce (skořice stimuluje pocení, a tím pomáhá snižovat tělesnou teplotu): do teplejší vody vymačkejte citrón, přidejte jednu lžičku medu a ½ kávové lžičky mleté skořice a popíjejte
- podporuje zažívání a cirkulaci krve, pomáhá při celkové slabosti nebo rekonvalescenci organismu
- použití pro pacienty s diabetem (typ 2): napomáhá stabilizaci krevního cukru, působí preventivně proti insulinové rezistenci (užívat alespoň jednu lžičku skořice denně, vždy konzultovat a kontrolovat používání s Vašim lékařem)
- zažívací potíže: pozitivně působí při nevolnosti, plynatosti, kolice, nadýmání, průjmech, střevní dysbióze (působí dezinfekčně, antibakteriálně i proti plísním), uvolňuje křeče
- pomáhá při hojení drobných škrábanců a ranek: skořice má antibakteriální účiny, obsahuje přírodní anestetikum eugenolový olej (odřeninu pečlivě vyčistěte, osušte, posypte lehce práškem skořice a zavažte, tento postup lze opakovat až do úplného vyléčení)
- zlepšováním cirkulace krve působí příznivě v období menopauzy
- skořice je antioxidant a afrodiziakum (zvyšuje chuť k jídlu, ale také na vašeho miláčka)
- zmírňuje svalové tenze
Někteří jedinci můžou být na skořici citlivější. A jako se vším platí: všeho s mírou.
Pokud rádi pečete, můžete vyzkoušet tento vynikající recept na jablečný koláč:
Celozrnný jablečný koláč podle Dr. Freje
Tento jablečný koláč je celozrnný, a zjistíte, že se připraví snáze a má křupavější krustu než z bílé mouky.
6–8 porcí:
- 2 šálky celozrnné mouky
- 2 šálky ovesných vloček
- 1/4 šálku Ecce Vita třtinového cukru nebo javorového sirupu
- 1 čajová lžička Ecce Vita himalájské soli
- 1/2 šálku bio řepkového oleje
- 1/2 šálku (125 ml) vody
- 10 nebo 12 oblíbených jablek, oloupaných, bez jádřince nakrájíme na 6 kousků
- 1/4 šálku palmového cukru nebo javorového sirupu
- 1/4 šálku celozrnné mouky
- 1 polévková lžíce Ecce Vita mleté skořice
Předehřejte troubu na 180° C. Rozšlehejte mouku, ovesné vločky, cukr a sůl ve velké míse. Přidejte olej a dobře promíchejte. Přidejte vodu a míchejte až se vše promíchá. Jednou nebo dvakrát prohněte směs. Přidejte trochu vody, v případě potřeby. Rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte dvě placky. Nechejte vychladit. Smíchejte jablka s hnědým cukrem, moukou a skořicí. Pomoučte pracovní plochu,váleček a těsto, jednu placku na 30 cm velkou a umístěte do 20 cm talíře. Možná zjistíte, že jednodušší je rozdělat placku na čtvrtiny, a pak ji vytvarujte na placku na talíři. Přidejte jablka. Druhou stejně velkou placku dejte na jablka rozložené na spodní placce. Utěsněte okraje a vytvořte do horní placky tři nebo čtyři větrací otvory, aby pára mohla unikat a nepoškodila krustu. Umístěte jablečný koláč do spodní části trouby a pečte 1 hodinu, až bude šťáva bublat a krusta se zbarví dozlatova.
Dobrou chuť! Pro další zdravé tipy a recepty sledujte náš blog, sociální sítě (facebook, instagram) a nezapomeňte odebírat náš pravidelný newsletter plný rad a výhodných akcí (přihlásit se můžete snadno pomocí ikony obálky nahoře na stránce). Přejeme Vám krásné a zdravé prázdniny!