Snídáte a obědváte správně?
(tema: Střeva a trávení)
Snídaně a oběd jsou dvě nejdůležitější jídla dne. Dopoledne bychom měli konzumovat více než 60% denního příjmu potravy, neboť v té době je naše trávení nejsilnější. Velký přísun tuků, kalorií, bílkovin a sacharidů při snídani (smažená vajce, toasty, croissant, ovocný jogurt, sušenky, apod.) poškozuje buňky, podporuje činnost enzymů poškozujících cévní stěnu a vyvolává nebezpečný zánět. Co tedy snídat? Dopřejte si čerstvé ovoce, sardinky, obilné kaše, zeleninu, zeleninové pomazánky s pečivem bez pšenice.
Jezte menší porce.
V řadě klinických studií je potvrzeno, že snížení množství jídla blokuje enzymy, které se podílejí na zánětlivé reakci a také na riziku vzniku rakoviny. Nemusíte počítat kalorie, věnujte pozornost pocitu sytosti. Omezte porce o jednu čtvrtinu. Jezte tak, abyste měli po jídle pocit uspokojení, ale ne přejedení: 1/3 žaludku má být naplněna jídlem, 1/3 tekutinami a třetina má zůstat prázdná.
Jezte středně rychle.
Tedy ani příliš rychle, ani příliž pomalu. K tomu napomáhá odkládání příboru po snědení sousta během jídla a důkladné žvýkání. Rychlé jezení vyvolává stres a vylučovýní stresového hormonu.
Nejezte příliž horká nebo studená jídla.
Horká jídla mohou poškodit sliznici, studená jídla zastavují metabolismus. Jezte jen když máte hlad.
A když navíc od předchozího jídla uplynula dostatečně dlouhá doba – tedy nejméně tři hodiny po natrávení.Během jídla můžete po doušcích popíjet teplou vodu, rozhodně nezapíjejte jídlo větším množstvím tekutin!
TIP: Náš Ecce Vita tým si před snídaní na lačno dává teplou vodu s citrónem, panáka Aloe Vera a panáka šťávy z Noni. Díky tomuto rituálu jsme v práci i během podzimních dešťů a mrazíků vždy v kompletní sestavě, plném nasazení a skvělé náladě! Buďte zdraví a užívejte si krásný život!
Zdroj: Kniha Zánět – Skrytý zabiják, David Frej