Prodejna Praha: Po 8 –17h / Út – Čt 8–16h / Pá 8-14h - Vánoční otevírací doba: otevřeno do 20.12. do 14:00h. Zavřeno 21. 12. - 5. 1. 2025

6 tipů pro podporu imunity

I když podzim pomalu klepe na dveře, pořád ještě  můžete pracovat na podpoře své imunity tak, aby naše tělo bylo schopné odolat útoku různých patogenů, která na nás budou útočit na podzim a v zimním období.

 

Řekneme si, na které oblasti se můžete zaměřit a proč.

 

1. Dostatek vitaminu D

Vitamin D je nejdůležitější vitamin pro správné fungování našeho systému.

Je imunomodulárem, tzn. optimalizuje činnost imunitního systému v případě jeho zvýšené či snížené aktivity. Každá buňka má receptor na vitamin D. Právě v létě si můžete doplnit jeho hladinu a získat ho ze slunce, které stimuluje jeho tvorbu v epidermu kůže. Je důležité se vystavit slunci alespoň na 30 minut denně. 10 minut slunění Vám zajistí 400 IU. 

 

V potravinách najdete vitamin D např: v mastných rybách (makrela (210 IU), losos (530 IU), sardinky (230 IU), tuňák (220 IU), rybí játra, vaječný žloutek (21 IU). Pokud trávíte dovolenou u moře, sáhněte určitě po rybách.

Alternativou v zimně, nebo v případě velmi nízké hladiny vitaminu D, je vhodné doplnění vitaminu D3 v kombinaci s vitaminem K2 v kvalitním potravinovém doplňku. Doporučenu dávka je obvykle 1000 IU, ale pokud Vám na základě krevního testu vyjde nízká hladina vitaminu D, tak tato dávka nestačí. Je dobré poradit se se zkušeným naturopatem, nebo jiným terapeutem o nastavení vhodných dávek a na kontrole. Může se stát, že i když berete vyšší dávky, pořád nelze hladinu vitaminu D zvýšit a je třeba najít skutečnou příčinu.

 

(Vitamin D se udává v mikrogramech (mcg) nebo i v mezinárodních jednotkách IU. Mezinárodní jednotka je měrná jednotka pro množství účinné látky, založená nikoli na hmotnosti, nýbrž na naměřeném biologickém působení nebo účinku. (Wikipedie). V běžných doplňcích stravy je doporučené dávkování 25 mcg = 1000 IU (nebo 1 mcg=40 IU)

 

 

 

 

2. Dostatek vitaminů a minerálů

Právě v létě a na podzim máme dostatek čerstvé zeleniny i ovoce. Vybírejte očima potraviny v barvách duhy. Jsou plné vitaminů, minerálů a stopových prvků, které jsou nezbytné pro správné fungování imunitního systému.

Vitamin A – pomáhá identifikovat patogeny a vytvářet protilátky, pomáhá koordinovat imunitní reakci. Najdete ho například v kvalitním másle, játrech, vaječném žloutku. 

Vitamin E – je důležitý antioxidant, chrání tukové membrány našich buněk. Najdete ho například v másle, ořeších, vaječném žloutku, v zelené listové zelenině.

Vitamin C – zvyšuje odolnost proti patogenům. Zvyšuje počet neutrofilů, které ničí patogeny. Neutrofily jsou závislé na vitaminu C. Skvělým zdrojem je kysané nefermentované zelí, ale i borůvky a další ovoce, zelenina, amalaki. 

Mimochodem víte, kdo soupeří o stejná vazebná místa s vitaminem C? No přeci cukr. Takže pozor na sacharidy, které potlačují fungování imunitního systému.

Zinek – je potřebný pro stovku enzymatických reakcí. Umožňuje brzlíku produkovat T buňky, funguje jako výcvikový tábor pro náš imunitní systém. Nedostatek zinku snižuje aktivitu brzlíku. (Potraviny z obilovin – chléb, cereálie, těstoviny obsahuji fytáty, které blokují zinek. Při velké konzumaci může dojít k nedostatku zinku). Zinek přispívá také  k ochraně buněk při oxidativním stresu, podporuje normální funkci imunitního systému a syntézu DNA. Přispívá také k metabolismu makroživin, mastných kyselin, metabolismu vitaminu A.  Mezi kvalitní zdroje zinku patří měkkýši, zejména ústřice, ale i vejce, červené maso.

Selen – je důležitý pro tvorbu antioxidantu glutathionu, který chrání naše tělo před volnými radikály, oxidací, má protizánětlivé působení a jeho nedostatek snižuje činnost imunitního systému. Selen najdete v brazilských ořeších, vhodným zdrojem jsou i plody moře.

Měď – spolupracuje se zinkem. Při nedostatku mědi jsme více náchylní k infekcím, funguje jako antioxidant, doslova rekrutuje imunitní systém. Vhodným zdrojem jsou opět měkkýši, plody moře, houby maso, hovězí játra.

Víte, že kortizol spotřebovává měď, máme pak málo enzymu tyrozinázy pro tvorbu melaninu a více nám šedivějí vlasy!

Alternativou jsou i potravinové doplňky, kde najdete vyvážený komplex minerálů . Hledejte vždy kvalitu a bez přídatných látek. V případě hořčíku a zinku jsu vhodné například chelatované formy, u vitaminu C můžete najít i kombinaci kyseliny askorbové s přírodními zdroji vitaminu C jakými jsou amalaki, šípek…

  

 

3. Spánek

 Spánek je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému. Ve spánku dochází ke stimulaci růstového hormonu, který je úzce spojen s bílkovinami a náš imunitní systém je tvořen bílkovinami. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu kortizolu a adrenalinu, které při dlouhodobém chronickém zvýšení potlačují imunitní systém. Síla makrofágů, které doslova pojídají patogeny je závislá na spánkových cyklech. Dostatek kvalitního spánku zvyšuje rychlost jakou bílé krvinky bojují s infekcí a také paměť našeho imunitního systému.

Kvalitní spánek podpoříte večerní meditací, omezením zdrojů modrého světla, tmou… Můžete sáhnou po bylinkách jako jsou například meduňka, mučenka, sporýš, mateřídouška, které najdete ve směsi Sladké spaní. Blahodárně působí i ašvaganda, nebo svlačec a kardamovník, které najdete ve směsi Tulsi spánek.

Nezapomínejte na spánkovou hygienu, kam patří chladnější prostředí, celkové zatmění místnosti, omezení digitálních přístrojů. Poslední jídlo bychom měli sníst cca 3 hodiny před spánkem a alespoň 2 hodiny před usnutím, bychom se neměli dívat do elektronických přístrojů, pracovat, poslouchat negativní zprávy, nebo myslete na negativní věci. Právě ty poslední minuty před spaním bychom měli myslet na hezké věci, na to co si přejeme zažít, těšit se na další den, zrekapitulovat si pozitivní zážitky ze dne, projevit vděčnost za všechno co máme, procítit pocit lásky ke své rodině, blízkým, prátelům, přírodě. Ty poslední myšlenky se zapisují od našeho podvědomí a ráno se znovu obnovují. Je pro to důležité usínat a probouzet se s pozitivními myšlenkami. Myšlenky jsou zdrojem chemického a energetického prostředí v těle a podle toho si tvoříme svou realitu. Podle svého naladění si přitahujeme do života nové události. Chcete šťastné a pozitivní události, nebo ty smutné a nešťastné?

 

 

 

 

4. Snížení stresové zátěže.

Využijte konec léta na odpočinek a relaxaci. Stres doslova paralyzuje imunitní systém, který pak nemůže plnit svoji funkci. Takže pozor na zvýšený kortizol.

V případě zvýšené stresové zátěže je zásadní identifikovat spouštěče stresu a snažit se je postupně eliminovat, nebo alespoň omezit. Velkým pomocníkem jsou zde adaptogenní byliny, které pomáhají tělu vyrovnat se s účinky stresu. Mezi ně patří například Ašvaganda, Rhodiola, Eleuterokok, Tulsi, Rehmanie, vitaminy skupiny B, hořčík

I jednoduchá meditace jako je pozorování svého dechu. Stačí si jen na 15 minut denně zavřít oči, pokusit se nemyslet na nic, postit si třeba hezkou hudbu a napojete se na své vnitřní já.

Další možností pro snížení stresu a zvýšení přirozené obranyschopnosti je pobyt v přírodě. Právě léto a dovolené přímo nabízejí možnosti zajít si někam do lesa a nasát tu energii všude kolem Vás.

 

 

5. Pohyb

Dokud je ještě hezky, dopřejte si zvýšený pohyb venku, nebo zkuste objevit nové koníčky, které obohatí Váš život i na podzim, nebo v zimě.

 

Pravidelný a přiměřený pohyb

  • snižuje mentální stres (pozor na nadměrné cvičení, které naopak může stres zvýšit)
  • zvyšuje činnost imunitního systému
  • aktivuje lymfatický systém
  • chrání imunitní systém před stárnutím.

Nezapomeňte po pohybu dostatečně regenerovat a případně doplnit vitamin C, kolagen, nebo  jiné protizánětlivé látky, které najdtete v našem Collagen complexu.

 

 

 

 

 

6. Pozor na střeva a trávení

Podpořte své trávení a střeva.

 Cca 70 % našeho imunitního systému tvoří náš mikrobiom, který na oplátku, že mu poskytneme přístřeší pro žití v našem těle, nám zpětně poskytuje imunitní ochranu, živiny a další prospěšné věci. Většina mikroorganismů žije ve střevech. Nevhodná strava, stres a špatný životní styl, infekce, nadužívání antibiotik může způsobit nerovnováhu mezi prospěšnými a neprospěšnými mikroorganismy. Tato nerovnováha může zvýšit střevní propustnost, čímž se do krve a lymfy dostanou látky, které by nikdy neměli opustit střevo.  Dochází tak ke zbytečné stimulaci  imunitního systému, který na tyto částice reaguje jako na nepřítele a pak, až se dostaví skutečný patogen, už mu nezbývá dost sil. 

Pokud jste se vrátili z dovolené a citíte zvýšenou plynatost, křeče, nafouklé břicho po jídle, nebo prostě cítíte, že ve vašem trávicím traktu je něco jinak, můžete  sáhnou po bylinkách jako jsou například ořešák, pelyněk, kurkuma, levandule… (tyto bylinky najdete  v zahuštěných extraktech Herbal detox). Pro regeneraci střev je vhodný L- glutamin, zinek, lékořice, proskurník lékařský, jilm plavý. Tyto a další ingredience můžete nají v produktu Gut protect. Mezi další vhodné bylinky pro podporu trávení patří řepík, hořec, zázvor, fenykl a další (najdete v produktu Digest plus).

 

Přeji Vám za celý tým Ecce Vita krásný a pohodový vstup do podzimu:-).

 Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu , www.eccevita.cz, @ivetajecmikskuherska  

 

Děkujeme!


Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevi­ta.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog