Střeva – náš druhý mozek
(tema: Střeva a trávení)
Možná už jste od nás slyšeli větu: Zdravá střeva jsou základem všeho. Víte, proč tomu tak je?
Trávicí ústrojí člověka začíná místem, kde potrava vstupuje do našeho těla, tj. ústy a končí tam, kde to co z potravy zůstane naše tělo opouští. Jeho úkolem je příjem živin, jejich vstřebávání a následné rozvedení do buněk. Prostředí není sterilní, žije v něm řada bakterií. Tomuto bakteriálnímu osídlení v našem trávicím ústrojí říkáme střevní mikroflóra nebo mikrobiota.
Střevní mikrobiota je zcela zásadní pro trávení, syntézu živin a vitamínů a dále pro náš metabolismus. Malé množství bakterií se nachází v našem žaludku a v tenkém střevě, většina se ale nachází v našem tlustém střevě. Pro Vaši představu, celková hmotnost střevních bakterií se pohybuje od 0,25 do 2 kg! Některé bakterie jsou tělu prospěšné, jiné mohou být patogenní (choroboplodné). Důležité je, aby mezi nimi panovala zdravá rovnováha. Naše tělo totiž potřebuje i ty „špatné bakterie”.
Pokud je trávicí ústrojí zdravé, dokáže samo odstranit škodlivé elementy, které ho mohou poškodit (škodlivé bakterie, toxiny, chemikálie apod.). Jestliže v něm ale převyšují patogenní bakterie, je tato přirozená ochrana značně limitovaná.
Nejvýznamnějšími faktory, díky nimž dochází k nerovnováze v našem trávicím traktu, jsou:
- Nevhodný životní styl
- Špatná a nepravidelná strava plná polotovarů, fast foodu, sacharidů…
- Stres
- Nedostatek spánku
- Konzumace různých léků
- Přemíra léčby antibiotiky
Co způsobuje nerovnováha a přemnožení patogenních bakterií:
- Oslabení našeho imunitního systému
- Vznik potravinových intolerancí a alergií
- Autoimunitní nemoci
- Zácpy, průjmy
- Syndrom dráždivého střeva
- Dysbióza, včetně SIBO (dysbióza v tenkém střevě)
- Střevní infekce, záněty střev
- Propustnost střevní stěny
- Únava, úzkosti, deprese
- Candida
- A řadu dalších problémů..
Další důležitou skutečností, kterou si musíme uvědomit je, že v našich střevech se nachází rozsáhlá síť (více než sto milionů) neuronů, jejichž úkolem je řídit každičký krok našeho trávení. Mnoho lidí cítí své emoce v oblasti žaludku a střev. Když máme velký stres, dostaneme průjem… Všichni jistě znáte rčení „kroutí se mi z toho žaludek“.
Ano, střeva jsou náš druhý mozek. Odborně se tomu říká enteropatický nervový systém. Jenže tento „druhý“ mozek za nás nemyslí, ale velice intenzivně komunikuje s mozkem v naší lebce a hraje klíčovou roli při vzniku mnoha zdravotních problémů. Správné osídlení trávicí soustavy mikroorganismy a jejich rovnováha je tedy velmi důležitá pro naše zdraví.
Jak pomoci trávicímu traktu k nastavení rovnováhy?
- Eliminací výše uvedených faktorů, které nerovnováhu způsobují. (Příčina je často řešenim problému☺, jak jednoduché!)
- Klíčová je strava (viz níže v textu)
- Doplňováním živých bakterií formou doplňku stravy, tzv. Probiotik
Probiotika
Probiotika jsou živé organismy (bakterie a nebo kvasinky), které pomáhají nastavit v našich střevech rovnováhu.
Jak nás chrání?
- Chrání a regulují zažívací trakt
- Chrání a regulují náš imunitní systém
Druhy probiotik
Mezi nejznámější druhy probiotických kultur patří Laktobacily, které se vyskytují přirozeně v našem tenkém střevě, v močových a pohlavních cestách. Najdeme je dnes už v řadě potravin.
- Rod Lactobacillus proslavil mléčný průmysl, protože tyto bakterie z mléčného cukru a jiných cukrů produkují kyselinu mléčnou a jsou nezbytné k výrobě jogurtu a sýra. Uplatňují se i při výrobě mléčných kvašených potravin, kysaného zelí, některých druhů salámů a piva, nakládaných okurek a dalších typů fermentovaných neboli kvašených potravin. Produkují látky, které jsou pro jiné bakterie jedovaté, například pro rod Clostridia, které mohou být omezeny při rozmnožování a přilnavosti na střevní epitel. Bakterie rodu Lactobacilllus snášejí i poměrně kyselé prostředí a rostou ještě při pH 4, což odpovídá například kyselosti šťávy z pomeranče nebo jablka. Kromě trávicího traktu jsou přítomné ve vagině, kterou chrání proti patogenním bakteriím.
Toxiny, které produkují bakterie rodu Lactobacillus, jsou v potravinářském průmyslu používány jako konzervační látky. Pro nás jsou významné tím, že rozkládají laktózu i další cukry na kyselinu mléčnou. Ta zvyšuje a zachování potřebné enzymy a vitaminy, které se vstřebávají do těla. Zlepšuje stravitelnost kvašených potravin. Jejich dávka proto může potlačovat střevní a somatické bolesti, protože produkuje specifický opiod a stimuluje cannabinoid, který působí na receptory na střevním epitelu a má podobné účinky jako morfium. Předpokládá se přitom, že za mechanismem tohoto působení stojí některý z neurotransmiterů. Velmi účinný je Lactobacillus plantarum, který působí proti infekcím, snižuje propustnost střeva a podporuje činnost jater, snižuje bolesti břicha. Je prospěsná u kvasinkových infekcí, infekcí močových cest, u průjmů, u problémů s laktózovou intolerancí. .. V roce 2016 bylo identifikováno více než 250 druhů. Známe jsou také například i Lactobacillus casei (snížení průjmů, zácpy, kožních problém u dětí), Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus rhamnosus (předchází množení „zlých“ bakterií, chrání před cestovatelským průjmem, zlepšuje stavy u revmatoidní artritídy…) - Dalším druhem jsou Bifidobaktrerie. V současnosti je známo více než 60 druhů. V trávícím traktu se objevují něklik dni po narození zejména u kojených dětí. V dospělosti tvoří většínu zdravých bakterií v tlustém střevě. Jsou nápomocné u syndromu dráždivého střeva, zlepšují glukózovou toleranci, hodnoty krevnich tuků, kazivost zubů.
Výzkum ukázal, že bifidobakterie příznivě ovlivňují kyselost ve střevě a podílejí se na produkci vitamínů B a K. Kromě toho zvyšují prokrvení střevní sliznice a zlepšují hybnost střeva. Podle některých odborníků pomáhají více než ostatní bakterie regulovat pomalé zažívání, takže by se měly stát denním doplňkem stravy.
Mezi známé kmeny patří Bifidobacterium lactis a Bifidobacterium longum (zlepšení bolestivosti břicha, problémů se stolicí u dětí, problémy s autismem) - Další kmen Saccharomycws boulardii je účinné při průjmech s užíváním antibiotik , u cestovatelského průjmu, léčbě akné a snížení vedlejších účinků Helicabacter pylori.
- Pro prevenci laktózové intolereance je prospěšný kmen Streptococcus thermophilus. Používá se také ke snížení průjmu, zácpy, akutní gastritídě.
Některé z probiotických mikroorganismů, které jsou komerčně dostupné, se nacházejí v půdě. V angličtině se nazývají soil-based organisms (SBO), doslova založené na půdě, a jsou mnohdy účinnější kombinací mikroorganismů, odolnější vůči nepříznivým, pro mnohé bakterie doslova drsným podmínkám v kyselém prostředí ve střevech.
Výhodou těchto bakterií je, že vytvářejí směs, která odpovídá přirozenému výskytu bakterií ve střevech a jejich rozmanitosti. Jejich dodání so našeho trávicího systému proto slibuje účinnější vitalizaci střevní mikroflóry a větší zmnožení zdravých bakterií. Díky tomu se zlepší životně důležité funkce, jako je podpora imunity narušené přijímáním syntetických antibiotik a našeho trávení.
Probiotika obsahující SBO jsou stabilnější a nepotřebují žádné speciální konzervační prostředky, které mají zajistit, že se klinicky významné množství dosáhne příslušných oblastí střeva. Probiotické mikroflóry typu SBO cestují až do tlustého střeva, kde ožívají a za příznivé teploty našeho těla klíčí jako semínko. - Z rodu Bacillus jsou účinné B. brevis, B. coagulans, B. macerans, B. polymyxa B. subtilis. Mezi významné půdní bakterie patří i Streptococcus thermophilis.
Jak užívat probiotika
Probiotika je vhodné doplňovat při užívání antibiotik, nejlépe alespoň dvě hodiny před užitím antibiotika. Najdeme je např. ve vhodně zvolené stravě. Skvělé jsou fermentované potraviny, např. Pickles. Zde je jednoduchý recept:
- Základem je zelí 1 hlávka (na hrubo)
- červená řepa nastrouhaná
- Křen nastrouhat na jemno
- Cibule (na hrubo)
- Mrkev (na jemno)
- Ředkvičky
- Šťáva z celeru
- Kmín celý (dám dle chuti)
- Lžíce soli
Množství přizpůsobíme velikosti nádoby. Vše prohněteme, promačkáme, necháme 3–5 dní při pokojové teplotě. Pak přendáme do malých sklenic a skladujeme v lednice. Vše musí být pod vodou. Případně dolejeme převařenou osolenou vodou.
Probiotika vs Prebiotika
Dodávat probiotika, ale není všechno. Bakterie také potřebují z něčeho žít, potřebují potravu, kterou je pro ně rostlinná vláknina, neboli Prebiotikum. Pozor, abyste si to nespletli Probiotikum (živé organismy) a Prebiotikum (potrava pro živé organismy).
Tuto potravu najdeme v mnoha rostlinách jako např. Kořen cikorky, v kořenové zelenině, v pórku, artyčoku, v cibuli, česneku, v banánech, sladkých bramborách, v jablečné slupce…
Denně bychom měli sníst alespoň 20 g prebiotické vlákniny.
Závěr
Při výběru probiotik byste měli věnovat pozornost:
- Celkovému obsahu živých kultur ( udává se v miliardách a většinou čím více tím lépe).
- Kolik druhů kmenů obsahuje probiotikum (Neznamená to, že jednodruhová jsou špatná. Často pokud už pracujeme s nějakým konkrétním problémem, zkušený odborník může vybrat konkrétní kmen osvědčený na danou problematiku. V současné době, máme potíže spíše s velmi nízkým počtem a slabým druhovým zastoupením střevních bakterií).
- Balení probiotik (denní dávka by měla být samostatně baléná buď v uzavřeném sáčku nebo kapsli, aby se zabránilo co nejvíce oxidaci.
- U kapslí je vhodný enterosolventní obal, který se rozpustí až ve střevě a nedojte tím ke zničení mikroorganismů v žaludku působením trávicích šťáv.
Dnes existuje i řada možností jak si otestovat střevní mikrobiotu. Bohužel zatím ne v České republice. Ze stolice je možné určit stav vaších střev, včetně propustnosti, druhů bakterií, přemnožené patogenní druhy, parazity… Pokud by jste o testy měli zájem, můžete napsat na eccevita@eccevita.cz.
Na obrázku můžete vidět názorné výsledky takového test:
- ve podní řadě – zde vidíte vlevo jak by mělo být osídlení našich střev a jaké je ve skutečnosti.
-
v horní části – zvýšený zánět, tuk ve stolici, propustnost střeva, celková nerovnováha.
Doporučujeme knihu Davida Freje Zdravé střevo.
text: Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, naturopat, @yvylife
Děkujeme!
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog