Vitamin D a jeho význam pro náš imunitní systém
(tema: Imunita)
Vitamin D patří k nejdůležitějším vitaminům z hlediska imunity. Poslední výzkumy však ukazují na jeho mnohem širší působení.
Vitamin D ovlivňuje více než 200 chemických reakcí v našem těle a receptor pro tento vitamin byl nalezen téměř ve všech našich buňkách a tkáních! Je známý hlavně pro svůj vliv na zdraví kostí a udržení jejich struktury. Poslední výzkumy prokazují jeho vliv i na další oblasti jakými jsou imunita, buněčná diferenciace, sekrece inzulinu, regulace krevního tlaku, metabolismus vápníku…
Co je vitamin D?
Je to souhrnný název pro skupinu steroidních prekurzorů (kalciferoly) nezbytných k syntéze hormonu kalcitriolu, který je nejaktivnější formou vitaminu D (1,25 dihydroxycholekalciferol).
Rozlišujeme dva základní typy: vitamin D2 (ergokalciferol), přítomný v rostlinách a vitamin D3 (cholekalciferol), přítomný v kůži živočichů.
Receptor vitaminu D (tzv. „VDR“) je přítomen téměř ve všech buňkách našeho imunitního systému.
Jak získáme vitamin D?
1. Slunce: je nejlepším zdrojem (potřebujeme UVB záření 290–315 nanometrů). Stimuluje tvorbu D3 v epidermu kůže. S UVB to ale není jednoduché. Neprochází mraky a někdy ani ozónovou vrstvou (pokud je slunce hodně nízko a paprsky dopadají pod úhlem menším než 47°). U nás je příznívá situace kolem poloviny června mezi 10. a 16. hodinou. Choďte na sluníčko alespoň na 30 minut bez opalovacího krému například s odhalenýma rukama a nohama. Při pobytu na sluníčku se nemůžete vitaminem D předávkovat.
2. Potraviny: potravin s vitaminem D je málo, jsou to např. mastné ryby (makrela (210 IU), losos (530 IU), sardinky (230 IU), tuňák (220 IU), rybí játra, vaječný žloutek (21 IU).
3. Doplňky stravy: vitamin D2, vitamin D3 (nejaktivnější forma). Dlouhodobé vysoké dávky mohou způsobit hypervitaminózu. Hypervitaminóza vitaminu D může zvýšit hodnoty vápníku v krvi, ledvinové kameny a další problémy. Na druhou stranu, pokud máte výrazný nedostatek, je vhodné vitamin D doplňovat, což je sluněním a stravou někdy složité. Doplňky jsou pro to vhodnou formou na krátké období a potřebné dávky mohou být vyšší než jsou maximální přípustné dávky u nás. Problémy v zažívacím traktu, nedostatek žlučových solí, nízkotučné diety nebo nedostatek hořčíku mohou způsobit, že i přes doplňování vitaminu D ve formě doplňků se nepodaří hladinu zvýšit. Je proto vhodné poradit se s odborníkem a najít skutečnou příčinu .
Pro organismus je suplementace vitaminem D3 výhodnější a přirozenější. Je o jednu třetinu účinnější než forma D2. (VYSKOČIL, 2011).
Jak se vstřebává vitamin D?
Poté, co je vitamin D zkonzumován ve stravě, nebo se vytvoří v kůži, dochází v tenkém střevě k jeho vstřebání a vstupuje do krevního oběhu a pak do jater, kde se přeměňuje na D2 (kalcidiol). V ledvinách je pak přeměněn na nejaktivnější formu – vitamin D3.
Vstřebávání vitaminu D ovlivňují pozitivně i žlučové kyseliny a strava bohatá na tuky. Zhoršené vstřebávání tuků může také negativně ovlivnit vstřebávání vitaminu D.
(Jabor a kol. 2008).
Proč je vitamin D důležitý?
- Je modulátorem imunitního systému
- Zvyšuje vrozenou imunitu
- Zvyšuje odolnost proti virům i akutním respiračním onemocněním
- Jeho hladina ovlivňuje sekreci inzulinu i glukózovou intoleranci
- Může ovlivňovat hladinu krevního tlaku
- Potlačuje nadměrné množení buňek
- Ovlivňuje zdraví kostí a svalů (spolu s vitaminem K2)
- Dokáže snížit autoimunitní odpověď organismu
- Může ovlivnit riziko onkologických a civilizačních nemocí (diabetes 2, RS…)
Co může být příčinou nedostatku vit. D?
- Obezita
- Kojení
- Zánětlivé onemocnění zažívacího traktu
- Striktní stravovací omezení – veganství, vegetariánstvní nebo strava bez tuku
- Menopauza
- Zimní období bez slunečního svitu
- Celkové zakrývaní pokožky nebo opalovací krém „vždy a všude“
- Stres, zvýšený kortizol
- Špatné vstřebávání
- Stáří, suchá pokožka (pro tvorbu vitaminu D potřebujeme deriváty cholesterolu)
- Pigmentace kůže (čím je tmavší kůže, tím nižší je syntéza vitaminu D)
Jaké jsou jednotky u dávkování vitaminu D?
Vitamin D se udává v mikrogramech (mcg) nebo i v mezinárodních jednotkách IU. (Mezinárodní jednotka je měrná jednotka pro množství účinné látky, založená nikoli na hmotnosti, nýbrž na naměřeném biologickém působení nebo účinku. (Wikipedie).
V běžných doplňcích stravy je doporučené dávkování 25 mcg = 1000 IU (nebo 1 mcg=40 IU), které je pro prevenci postačující.
Maximální přípustná dávka u nás je u dospěloho člověka 4000 IU, u dítěte 1–3 roky je to 2500 IU, u kojenců do 6 měsíců 1000 IU. Doporučené dávky jsou nižší.
Dá se vitamin D měřit?
Z naturopatického hlediska je důležité, měřit si hladinu vitaminu D alespoň 1× ročně. V zimě, v našich klimatických podmínkách, nebo i s životním stylem ve městě, kde jsme celý den zavření v kanceláři, se může stát, že zjistíme nedostatek vitaminu D (doporučená hladina je 75–125 nmol/l 25 hydroxy-vit.D). Pokud zjistíte, že máte výrazný deficit, lze dávky pro doplnění krátkodobě zvýšit. Je dobré se vždy obrátit na svého lékaře nebo terapeuta a správně nastavit dávku. Vitamin D může mít interakci s řadou léků.
…………………………………..
Hughes DA, Norton R. Vitamin D and respiratory health. 10.1111/j.1365–2249.2009.04001.x)
Hughes, D A, and R Norton. “Vitamin D and respiratory health.” 1 (2009): 20–5. doi:10.1111/j.1365–2249.2009.04001.x
Hughes, D. A., & Norton, R. (2009). Vitamin D and respiratory health. , 20–25. https://doi.org/…2009.04001.x
Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, @yvylife
Děkujeme!
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog