Tulsi patří k nejznámějším adaptogenním bylinám, které pomáhají organismu vyrovnat se se všemi druhy stresu.
Tato bylina k nám dorazila z Indie, kde na začátku všeho byla Ájurveda, což v Sanskritu (nejstarším zaznamenaném jazyku) znamená „umění žít“. Je to nejstarší a nejholističtější systém péče o zdraví člověka. Ájurvédské moudrosti se zrodily a předávaly z generace na generaci pouze ústně, pomocí léčitelů (rishis) a lidí praktikujících yogu (yogis). První písemný vědecký dokument o ájurvédě „Rigveda“ se datuje kolem 5000 let před naším letopočtem. „Rig“ znamená „ve verších“ a „veda“ znamená „kniha nekonečných moudrostí“. Tato kniha zdůrazňuje nesmírný význam rostlin pro zdraví a celkové blaho člověka a její hlavní hymna zní:
„Slunce by mělo být dárcem štěstí. Obloha by měla být dárcem štěstí. Stromy a rostliny by měly být dárcem štěstí. Všechno toto nám dá klid v duši (shanti). A teprve klid v duší nám dá opravdový mír.“
Ájurvédské znalosti byly sepsány v rozsáhlém komplexu textů v tzv. „Védách“, sepsaných ve verších vzdělanými bráhmany. Zvláštní význam měl spis Čaraka Samhita, který byl první knihou o ájurvédském lékařství popisující význam bylin pro zdraví, dlouhý život, prevenci, omlazení. V 1. tisíciletí př.n.l. vznikl Sušruta Samhita, který popisoval další terapeutické dovednosti a je považován za nejautentičtější sbírku ájurvédského učení. Již v těchto starých spisech byla Tulsi považována za hlavní pilíř bylinářské medicíny.
Tulsi nebo i Tulasi, je
tedy známá po celém světě již několik tisíciletí. Má řadu
dalších jmen jako například jedinečná, nejlepší, nezaměnitelná, matka
přírodní medicíny, královna bylin, elixír života. Indové považují tuto bylinu za posvátnou. Tulsi
představuje převtělení bohyně domácího štěstí a hojnosti, Lakšmí,
která byla partnerkou boha Višnu a zůstává tak s námi pořád na zemi.
V Indii ji uvidíte téměř v každém domě na zahradě, nebo alespoň
v květináči.
Tulsi se dělí na tří základní druhy. Rama Tulsi (Ocimum basilicum) má zelené lístky, Krishna (Ocimum sanctum) má zeleno-purpurové. Existuje také Vana Tulsi (Ocimum gratissimum), která roste divoce v horách. Používají se hlavně dva druhy a to Rama a Krishna Tulsi. Kromě botanického názvu Ocimum sanctum neboli Holy basil dnes také můžete vidět i Ocimum tenuiflorum, což znamená „bazalka s malými květy“.
U nás známe spíše Bazaku pravou (Ocimum basilicum), která je používaná hlavně pro kulinářské účely. Bazalka posvátná má však zcela jinou chuť i účinky.
Keř Tulsi může dosáhnout i více než metr a lístky mohou připomínat vůni máty, hřebíčku, lékořice, citrónu nebo mít svou vlastní výjimečnou vůni. Její vlastnosti se také mění podle klimatu a složení půdy.
Existuje řada studií od roku 1939 až do dnes které se zabývaly a neustále zabývají zkoumáním složením Tulsi. Tulsi je považována za adaptogen, který harmonizuje různé procesy v těle a pomáhá tělu vyrovnat se různými druhy stresu. Má vztahující účinek, výraznou chuť, je považovaná za „elixír života“ a bylinu dlouhověkosti. Tulsi obsahuje velký komplex bioaktivních látek jako alkaloidy, tuky, sacharidy, proteiny, glykosidy, fenoly, saponiny, taniny a terpeny. Hlavními složkami esenciálního oleje Tulsi jsou těkavé terpeny a fenoly. Těkavé esenciální oleje z listů obsahují kromě jiného eugenol, kyselinu ursolovou, kyselinu rozmarýnovou… (Vani, 2009). Největší obsah Eugenolu v listech je v období října, kdy se bylina k těmto účelům sklízí. Kyselina rozmarýnová má antioxidační a protizánětlivé účinky. Nutno zmínit i ve vodě rozpustné flavonoidy Orientin a Vicenin, které jsou radio-protektivní. Je tedy skvělým průvodcem při létání do vzdálených destinací.
Ačkoliv je Tulsi používaná často k doplnění energie, neobsahuje žádný kofein ani jiné stimulanty. Podle mnoha studií (Singh at al, 1969, Pushpangadan and Sobti, 1977, Ornish 1996) obsahuje Tulsi i řadu dalších nutrientů jako například: vitamín A, vitamín C (kyselina askorbová) 25 mg, vápník 25 mg, fosfor 287 mg, železo 15,1 mg na 100 g, v organické, dobře vstřebatelné formě. Institut of Technology, Kanpur potvrdil rovněž přítomnost železa, zinku, chlorofylu a mnoho dalších fytonutrientů. Ve stopovém množství se v listech nachází i mangan a sodík. (Samudaralwar and Garg, 1996).
Tulsi lze použít celou, včetně kořene. K dostání jsou čaje ze sušené natě nebo listů, dále kapsle se sušenou bylinou nebo esenciální olej z listů. Organická kvality a kapsle z přírodní celulózy mají kvalitativní výhodu.
Tulsi má nezapomenutelnou zvláštní chuť. Skvělé jsou i jako ledové čaje pro horké letní období.
text: Ing. Iveta Ječmík Skuherská, poradce pro výživu, naturopat, @yvylife
Pokud máte jakékoli dotazy
či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na
sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita,
#eccevitablog