Čokoláda
Čokoláda pochází z Mexika, kde kakaový strom pěstovali Mayové, Inkové a Aztékové. Zpočátku byla čokoláda považována jako afrodiziakum a byla dostupná pouze pro bohaté. Později byla čokoláda pro její vysokou cenu nahrazena kávou a čajem jako hlavním nápojem. Nakonec se však čokoláda stala oblíbenou lahůdkou ve většině rozvinutých zemí včetně Evropy a Severní Ameriky.
V minulosti byl čokoládový nápoj pro své zdravotní účinky považován za "nápoj bohů" a tato asociace dala vzniknout vědeckému názvu kakaovníku Theobroma cacao, z řeckých slov theo (Bůh) a broma (nápoj). Vděčíme za to švédskému přírodovědci Carl Von Linné (1707–1778). Ve skutečnosti je tento název symbolem sociálního, náboženského a ekonomického významu čokolády v kulturách Nového i Starého světa.
„Čokoláda“ je potravina připravená z pražených kakaových bobů. Jak se pozná kvalitní čokoláda? Má minimum ingrediencí, má vůni, má chuť, má aroma, nemá bílé skvrny, je krásně křupavá, nemá žádné konzervanty či jiné chemické přísady.
Organická hořká čokoláda z divoce rostoucích kakaových bobů...
Organická hořká čokoláda z divokých kakaových bobů Beniano. Je...