Dýňový koláč PUMPKIN PIE zdravě
Vyzkoušejte naši novou, zdravější verzi dýňového koláče se skořicí a spoustou ořechů, který nejen skvěle chutná, ale také navodí voňavou podzimní atmosféru.
Ingredience:
- na dortovou formu o průměru 22–26cm
- 150 g másla
- 150 g hladké špaldové mouky
- 100 g organického odstředěného třtinového cukru
- 300 g dýně Hokkaido
- 50 g namletých lískových ořechů
- 50 ml mléka (můžeme použít i rostlinné)
- 1 ks kypřícího prášku do perníku
- půl lžičky BIO mletého zázvoru
- 2 lžičky pravé cejlonské skořice
- 6 ks nadrceného hřebíčku
- 3 ks vajec
Postup:
Máslo si necháme roztát v pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Dýni Hokkaido umyjeme (nemusíme ji loupat) a zpracujeme na jemnou směs ve food procesoru. Stejným postupem si nameleme také ořechy na hrubší kousky. Troubu začneme předehřívat na 160 stupňů a smícháme všechny suché ingredience. Do promíchané směsi přidáme máslo, vejce a mléko, vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto dáme péct na cca 30 minut do trouby, průběžně můžeme zkoušet špejlí. Po upečení necháme koláč vychladnout.
Když je koláč vychladlý, potřeme jej vrstvou krému a posypeme lehce skořicí.
Krém:
- hrnek namočených kešu ořechů
- 1 plechovka tučného kokosového mléka
- 1 balení skořicového cukru
- pár kapek citrónové šťávy
- 1 balíček ztužovače do šlehačky
Krém postup:
Na krém budou potřeba alespoň 2 hodiny namočené kešu ořechy a vychlazené (ideálně přes noc) kokosové mléko. Kešu si rozmixujte na hladký krém – postupně přidávejte vodu z námačení, dokud nedojdete k ideální konzistenci. Prošlehejte kešu krém společně s kokosovým mlékem, dochuťe skořicovým cukrem, citrónovou šťávou, přimíchejte ztužovač a nechte krém chvíli odpočinout v lednici.
Krém přidáme až ve chvíli, kdy korpus zcela zchládne. Jestliže chceme dort zvětšit, pečeme korpus z dvojnásobné dávky a krém také z dvojnásobné dávky – po rozřezání jej můžeme dát také doprostřed.
Tip:
Kokosové mléko doporučujeme použít od značky Freshona (lidl), krém z něj byl vždy 100%. Jestliže vám kokosové mléko dostatečně neztuhne a už jsme ho zkoušeli šlehat, tak ho stačí dát v nádobě na cca 30 minut ztuhnout do mrazáku, a pak pokračovat.
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat recepty: Kičadi – ájurvédská specialita, Agni čaj na spalování toxinů, Zdravá snídaně pro naše maminky