Recept pro podporu srdce: Pomazánka s tresčími jatýrky a rukolou
Vyzkoušejte náš nový recept na zdravou pomazánku recept s tresčími játry, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny a pozitivně ovlivňují naše srdce, tepny, krevní tlak a procesy v našem těle. V kombinaci s rukolou doplníme vitamín K, který pomáhá chránit naše tepny a podporovat správnou srážlivost krve.
Kváskový žitný chléb s pomazánkou z tresčích jatýrek a rukolou
Ingredience na pomazánku:
- Tresčí jatýrka (původ Island)
- Pomazánkový kozí sýr 100g
- Jarní cibulka
- 1 malá lžička lahůdkového droždí
- Sůl kamenná himalájská
- Olivový olej De Padova Bio
- Šťáva z citrónu na dochucení
Další ingredience
- Kváskový žitný chléb: když kupujete žitný chléb, tak vždy zkontrolujte složení, kde chcete najít pouze pár ingrediencí jako je žitný kvas, žitnou mouku, sůl a případně kmín, pepř či jiné koření.
- Rukola
Postup přípravy pomazánky:
Jarní cibulku nakrájíme na jemno a spolu se zbytkem ingrediencí utřeme do krému. Skladujeme ve skleničce v lednici.
Kváskový žitný chléb podáváme namazaný pomazánkou a posypaný rukolou.
Tresčí jatýrka jsou dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro tvorbu prostaglandinů, jde o látky podobné hormonům produkovaným v těle, které regulují dilataci cév, ovlivňují zánětlivé reakce a další procesy. Omega 3 mastné kyseliny ovlivňují metabolismus LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů, snižují riziko tvorby krevních sraženin a kornatění tepen. Dále pozitivně působí na vysoký krevní tlak, který bezprostředně ohrožuje naše srdce.
Kváskový žitný chléb versus nekvašený chléb z pšeničné mouky:
- Obsahuje méně lepku
- Je bohatší na vlákninu a má nutričně zajímavější profil (obsahuje především vitamíny ze skupiny B a minerály jako zinek, fosfor, hořčík, vápník, selen a další)
- Má lepší sytící schopnost a méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi
- Obsahuje menší množství kyseliny fytové, která tvoří nerozpustné komplexy s minerálními látkami
Rukola patří mezi hořčiny a stimuluje tvorbu trávicích šťáv, čímž zlepšuje celý průběh trávení. Je dobrým zdrojem vitamínu K, který pomáhá chránit naše tepny a podporovat správnou srážlivost krve. Obsahuje také dusičnany, u nichž bylo prokázáno, že snižují krevní tlak a arteriální tuhost.
Děkujeme!
Že navštěvujete náš blog.
Pokud máte jakékoli dotazy či tipy, neváhejte se na nás obrátit na eccevita@eccevita.cz, nebo nás sdílejte na sociálních sítích a nezapomeňte nás označit: @eccevita, #eccevita, #eccevitablog
Mohly by vás také zajímat recepty: Recept na vánoční cukroví, Kakaové kuličky s macou, Domácí borůvková limonáda